У Хрватској званично потврђено 114 случајева великог кашља и 15-так сумњивих

Танјуг
У Хрватској званично потврђено 114 случајева великог кашља и 15-так сумњивих

ЗАГРЕБ - Епидемиолог Хрватског завода за јавно здравље (ХЗЈЗ), Горанка Петровић изјавила је данас да је Хрватској званично потврђено 114 случајева великог кашља, да је петнаестак сумњивих, а највише их је, каже, из Сплитско-далматинске жупаније, око седамдесет, док је у Загребу 17.

“Вакцинација (против великог кашља) на нивоу Хрватске је 93 посто, али имамо жупаније гдје је то испод 90 посто, као што су сплитско-далматинска и приморско-горанска, али и жупаније попут дубровачко-неретванске и пожешко-славноске гдје је и испод 80 посто”, навела је Петровић гостујући на загребачкој Н1 тв..

Имамо, каже, један резервоар великог кашља који је код школске деце и старијих, а који је, како каже, најчешће само досадан кашаљ, који се, међутим, шири на осјетљиве особе.

У случају да се велики кашаљ нађе у школи, сви оболели морају да се изолују, као и њихови блиски контакти те им се дају антибиотици, и то се примењује у три школе у Загребу.

“У Загребу је боља ситуација него у Сплиту јер су обољела школска дјеца, док је у Сплиту већи број оболелих међу најмлађима”, навела је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана