У Хрватској за бијег из самоизолације слиједи три године робије

24sata.hr
У Хрватској за бијег из самоизолације слиједи три године робије

У Хрватској су предвиђене врло строге казне затвора за кршење услова самоизолације као што је то био скандалозни случај мушкарца који се у четвртак, упркос тога што му је била одређена споменута здравствена мјера, појавио с дјететом на прегледу у Клиници за дјечје болести у Загребу.

Због тога је наложена дезинфекција болничког простора и самоизолација радника болнице, те осталих пацијената који су били у контакту са зараженим. Стручњаци озбиљно упозоравају како само неколико поновљених случајева, попут овога из болнице у Клаићевој, може довести до великог повећања броја заражених у Хрватској и експлозије епидемије корона вируса.

Према чланку 180. Кривичног закона РХ, који се односи на ширење и преношење заразних болести, предвиђена је казна затвора од три године за особе које се, не придржавајући мјера заштите, другога заразе опасном заразном болешћу. Чак и они који никога не заразе, а не поступају по прописима и наредбама државних тијела, добиће казну затвора у трајању од двије године. 

У Хрватској су, до петка 13. марта, коронавирусом заражене 32 особе, а њих 5991 је стављено под здравствени надзор. Већина се њих одговорно и савјесно придржава мјера спречавања ширења заразе, укључујући и самоизолацију. На тај начин штите властито и здравље ближњих. Ипак, неки не слиједе те важне мјере рискирајући ширење заразе на друге, здраве, особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана