У Хрватској везују и свјетлима муче затворенике

Нови лист
У Хрватској везују и свјетлима муче затворенике

Загреб - У самицама хрватских затвора муче затворенике вјештачким свјетлом и везивањем руку и ногу.

Тај податак наводи се у првом извјештају Заштитника грађана о стању људских права у посебним установама.

У затворским самицама нема санитарног чвора ни дневног свијетла, па је вјештачко упаљено и дању и ноћу што отежава оријентацију у времену и спавање, а може имати и штетни утицај на метално здравље, стоји у првом извјештају.

Утврђено је, наиме, како се над затвореницима смјештеним у самицама спроводи појачан надзор “везивањем руку , а по потреби и ногу лисицама или ремењем”.

Сумњало се, како се наводи, у законитост спровођења мјере смјештаја завореника у самице у којој затвореник не може бити смјештен дуже од 48 часова једнократно, с тим да је ту мјеру могуће понављати с одређеним прекидима.

У загребачком затвору, на примјер, постоје три самице од око осам квадратних метара и оне се у цијелости прекривене струњачама, а ради визуалног надзора од затвореника се тражи да стално бораве “у другој половини просторије, што им ограничава кретање унутар ионако малог простора”, наводи се у извјештају Канцеларија хрватске заштитнице грађана, пише ријечки “Нови лист”.

Извјештај под називом Национални превентивни механизам (НПМ) настао је, како се наводи, на основу међународних прописа и овлашћења омбудсмана за праћење стања људских права у установама у којима бораве затвореници, односно притворске јединице или домовима за психички болесне особе.
Судећи према првом извјештају, прошлог љета ситуација је најлошија у правосудном систему.

И сарадња са Министарством правосуђа је, како се наводи, веома лоша, јер не само да тај ресор није предузео мјере поводом упућених препорука, него омбудсману није доставило тражене податке, наводи се у извјештају.

- Након обиласка, узимајући у обзир озбиљност утврђеног стања које може указивати на постојање нељудског поступања, чланови НПМ-а дали су усмену препоруку за хитну измјену постојећег начина спровођења мјера смјештаја у посебно осигураном простору без опасних ствари и кумулативне примјене везивања - наводи се у извјештају у коме се напомиње да ником није било јасно да ли се затвореници у самицама везују из безбједносних или медицинских разлога, односно има ли таква мјера превентивни карактер.

Наводи се и да је у осијечком затвору, на примјер, уочен покушај ублажавања негативног учинка пренатрпаности за чак више од 160 одсто, што додатно отежава услове смјештаја затвореника током љетњих мјесеци због високих температуре.

Стога је препоручено да се затвореницима омогући дужи боравак на свјежем ваздуху, ходнику, али чешћа туширања, с тим да је примјећено да простор између тушева треба да буде преграђен.

Уочено је, такође, да затворским установама недостаје медицинско особље, па затвореницима терапију током викенда дијели затворска полиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана