У Хрватској све више запослених пензионера

ГС
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Према подацима Хрватског завода за прензионо осигурање све је више пензионера који раде, па је тако у мају половину радног времена радио 28.881 пензионер, што је 4.733, односно 21 посто више него у истом мјесецу прошле године.

Ови подаци откривају да до половине радног времена у Хрватској ради више пензионера него што радника осигураника у трима хрватским жупанијама - Личко-сењска, Вировитичко-подравска и Пожешко-славонска.

Број пензионера који повећавају кућни буџет радом до половине радног времена већи је из године у годину, јер Влада стално шири круг оних који могу да раде без губитка пензије.

Уз кориснике старосних пензија то право 2019. године су добили и они који су отишли у превремену старосну пензију, 2021. године грађани који примају породичну пензију, а од почетка прошле године и војници и полицајци, као и ветерани, пише портал загребачке Н1 ТВ.

Према истим подацима, у пензији највише раде они који су и најдуже били у активном радном односу.

Радно је ангажовано 60 посто старосних пензионера, 22 посто су корисници пријевремене пензије, око четири посто је корисника породичних пензионера, које су у просјеку најниже, што, како се наводи, значи да искључиви мотив за рад није само сиромаштво.

Поред тога, међу пензионерима који и даље раде је и 8,21 посто оних који су били запослени у војсци, а најмање је оних који су пензију стекли као ветерани протеклог - 5,19 посто.

Највише пензионера ради у Загребу, њих 7.788, што је готово 29 посто свих пензионера који раде до половине радног времена, док у жупанијама које излазе на море, ради готово 10.500 пензионера, што је готово 40 посто свих свих пензионера који раде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана