У Хрватској стање и даље алармантно, БиХ за сада сигурна од поплава

Агенције
У Хрватској стање и даље алармантно, БиХ за сада сигурна од поплава

Загреб - Плавни талас, који је кренуо из Словеније и јуче захватио и Хрватску, још увијек није стигао до територија Босне и Херцеговине, јавља Aнадолија.

Стање у Словенији се данас смирује, док је у Хрватској и даље алармантно.

Ријека Драва има највећи водостај у посљедњих 1.000 година, а нико не може предвидјети шта ће се десити уколико у Aустрији и Словенији поново почне падати киша.

У Словенији је, према првим процјенама стручњака, у поплавама оштећено око 2.200 објеката, а материјална штета само у сјевероисточном дијелу земље, коју је већином изазвао водени талас на Драви, износи десетак милиона евра.

Водена стихија оштетила је и цесте, мостове и друге објекте инфраструктуре.

Према ријечима дежурног у главном Центру обране од поплава Хрватске Дражена Будишића, сутра послијеподне се на подручју Сиска очекује максималан водостај.

- Срећна је околност да ријека Купа која се улијева у Саву, нема значајнији проток, па неће додатно повећати водостај у Сиску - изјавио је Будишић за агенцију Aнадолија.

Међутим, водени талас Саве, који је с протоком од око 3.000 кубних метара у секунди прошао јуче у 19 часова Загребом, данас не изазива нежељене посљеднице низводно од Загреба.

- Тај талас се прати, све екипе су на терену, као и дежурне службе у Центру обране од поплава. Данас се отварају и прометнице које прелазе канал Одре, а које су биле затворене током јучерашњег дана - каже Будишић.

Према његовим ријечима, јутрос у седам сати је ријека Ругвица досегнула максимални водостај од 892 центиметра, а у девет сати и Дубровчак од 797 центиметара.

- Водостаји кроз Загреб и узводно од Загреба су у опадању цијело јутро и ноћ, тако да смо изашли из редовних мјера обране од поплаве. Низводно од Загреба, тачније од Загреба до Сиска, водостаји су у опадању, међутим, још су изузетно високи и још су на снази изванредне мјере обране од поплаве - каже Будишић.

Он је такође додао да се низводно од Загреба још увијек подузимају све потребне мјере с обзиром на висину водостаја.

- Тренутно немамо дојава о томе да је било људских жртава или изванредних ситуација - додао је Будишић.

Према  ријечима помоћника министра сигурности БиХ за заштиту и спашаванје Самира Aгића, надлежне институције у БиХ, посебно институције ентитета и општина које су у додиру са водотоцима из слива ријеке Саве, подузеле су одређене превентивне активности на смањењу опасности од поплава.

- За сада немамо информација о тако драстичном порасту нивоа воде. Мислим да је највећа забринутост за подручје Босанског Брода у БиХ, односно Славонског Брода у Хрватској, и тамо су надлежне локалне институције подигле степен приправности. Мислим да ће овај плавни талас надлежне институције дочекати спремне тако да не сматрам да ће бити већих опасности за грађане БиХ - рекао је Aгић.

 

 



 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана