У Хрватској славе, о егзодусу Срба ни ријеч

Срна
У Хрватској славе, о егзодусу Срба ни ријеч

Окучани - Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изразила је данас у Окучанима захвалност свим погинулима у војно-полиицјској операцији “Бљесак”, чију 20. годишњицу Хрватска обиљежава као ослобађање Западне Славоније од српских непријатеља, територије која је тада била под заштитом УН.

рабар-Китаровић је рекла да треба славити заједништво, а предсједник Сабора Јосип Леко је навео да је та акција помогла у изградњи мира на демократским вриједностима.

О егзодусу Срба хрватска предсједница није рекла ни ријеч.

“Поносна сам данас и изражавам захвалност свим бранитељима, инвалидима домовинскога рата, породицама свих погинулих бранитеља и породицама свих цивилних жртава домовинског рата”, рекла је Грабар-Китаровић након што је у окучанској основној школи отворила Бранитељске спортске игре, јавила је агенција Хина.

“Заједништвом смо побиједили у 'Бљеску', касније у 'Олуји', ослободили Хрватску и повели је на пут чланстава у ЕУ и NATO. Заједништвом ћемо је повести на пут благостања”, рекла је Грабар-Китаровић.

Леко је, како је пренијела хрватска агенција, рекао да операција “Бљесак” и након 20 година све више добија на значењу, јер је њоме успостављен ред и живот у миру за све људе Западне Славоније.

“У том је смислу обиљежавање оваквих акција усмјерено на изградњу мира, на демократским вриједностима, људским правима, слободама, уважавању”, казао је Леко.

Увјерен је, каже, да ће и прослава акције хрватске војске и полиције “Олуја” бити једнако достојанствена као и данашња прослава “Бљеска”.

Ни Грабар-Китаровић ни Леко нису поменули егзодус Срба у тој војно-полицијској акцији, а ни у хрватским медијима нема података из извјештаја Хрватског хелсиншког одбора за људска права (ХХО), који је представљен 24. јула 2003, а из којег произлази да су у акцији “Бљесак” припадници хрватске војске убили укупно 83 српска цивила.

Од тог броја, њих 30 убијено је у нападима на избјегличке колоне, док су 53 особе убијене у својим кућама.

Нема ни података Документационо-информативног центра “Веритас” из априла 2003, према којима је првих дана маја 1995. убијено или нестало 283 Срба из Западне Славоније.

Умјесто да спријече агресију, заштитне снаге УН, које су на вријеме упозорили хрватски генерали, повукле су се на безбједна мјеста.

За злочине почињене над Србима у Западној Славонији нико није оптужен ни пред Хашким трибуналом, нити пред хрватским судовима.

Упркос великом броју доказа, видео-записа и изјава свједока, Тужилаштво Хашког трибунала никада није водило интензивну истрагу о злочинима почињеним над Србима у Западној Славонији, иако је та област, попут Сребренице, била под директном заштитом УН - “УНПА - сектор Запад”.

Овом операцијом Хрватска је довршила етничко чишћење у којем је, почев од 1991. године, из Западне Славоније протјерано око 67.000 Срба, а вратило се само 1.500, углавном старијих људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана