У Хрватској се шири вирус грипа, забиљежен први смртни случај

Танјуг
У Хрватској се шири вирус грипа, забиљежен први смртни случај

ЗАГРЕБ - У Хрватској је забиљежен први смртни случај од грипа у Бродско-посавској жупанији која седмично биљежи више од двије стотине обољелих.

Ријеч је о мушкарцу средњих година који је, како се наводи, имао и многе друге хроничне болести, а преминуо је на Одељењу за инфектологију болнице у Славонском Броду.

Доктор Анте Цитковић, директор Наставног завода за јавно здравље у овом граду, рекао је за ХРТ да мушкарац, рођен 1958. године, није био вакцинисан против грипа, да је ПЦР тестом доказана инфуенца, што, како је рекао, показује да је грип озбиљна и опасна болест.

Према посљедњим подацима од прије двије седмице, у Хрватској је ове сезоне до сада забиљежено 1.759 случајева грипа, а доктори кажу да је притисак пацијената велики и да све више грађана тражи њихову помоћ.

Инфектолог Горан Тешовић је за Дневник хрватске Нове тв. рекао да је без обзира на клиничко искуство релативно тешко разликовати грип од корона вируса.

Он каже да у овом тренутку не може да издвоји неке специфичне симптоме на основу којих би могао да каже да је у питању грип или ковид.

 Иако грипа није било двије године, Тешовић каже да ммисли да је сада организму теже изборити се са овом болешћу

"Оно што ми сада видимо, то су уобичајене клиничке слике, доминантно међу дјецом. Углавном међу предшколском и школском дјецом, који имају некомпликовани облик инфлуенце. Дакле, не виђамо неке посебно тешке клиничке облике инфлуенце. Првенствено све зависи од вируса. Овога тренутка, барем међу нашим болесницима, доминира грип А, и то онај који, рецимо, изазива нешто блажи облик болести", рекао је доктор.

Упозорио је да, као и прошле године, постоје пацијенти који имају истовремено грип и ковид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана