У Хрватској се наставља анализа: Да ли је Колинда стварно била пијана у Книну?

Агенције
У Хрватској се наставља анализа: Да ли је Колинда стварно била пијана у Книну?

Говор и понашање предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић на обиљежавању Олује у Книну и даље привлачи пажњу хрватске јавности.

Вече прије Дана победе и домовинске захвалности на Книнској тврђави одржан је свечани пријем за официре, којем је присуствовала и предсједница Колинда Грабар-Китаровић.

Међу узваницима су били и министар унутарњих послова Давор Божиновић, министар обране Дамир Крстичевић, америчка генералка Сандра Бест и многи други, но свима је шоу украла Колинда, пише Индеџ.хр.

Најбизарнијих пола сата политичке сцене у 2019. години, оцјењује Индекс.

Хрватска предсједница је у једном тренутку по протоколу изашла пред микрофон како би одржала говор, но оно што је услиједило представљало је најбизарнијих пола сата којима је сведочено на хрватској олитичкој сцени ове године, а и ранијих година.

Колинда је првих пет минута говора већином говорила на енглеском језику, обраћајући се понајвише директно генералки Бест и објашњавајући како јој је баш драго што је америчка гошћа ту. Онда се у једном тренутку ипак пребацила на хрватски те кренула да објашњава како је “готово гризе савијест” јер није узела пушку у руке и учествовала у Војно-редарственој операцији Олуја. Након тога је Колинда за саму себе рекла да је била помоћница главног секретара УН-а, а заправо је била на тој позицији у НАТО-у, те је до краја излагања - војних заповједника Олује сјетила се тек око десете минуте - изговорила хрпу бесмислица, понекад петљајући језиком, наводи Индекс.

Након чудног говора услиједио је непредвиђени пјевачки наступ.

На лицима окупљених се, како је Колиндин говор трајао, могло видјети да су помало запањени понашањем предсједнице, њеним бизарним говором, неконтролираном гестикулацијом и мимиком, али најчудније је тек слиједило, пише лист. Колинда се угурала међу припаднике клапе Св. Миховил и с њима отпевала пјесму.

“Притом се показало да предсједница Хрватске нема баш талента за пјевање, што је покушала да надокнади гласноћом и разјапљивањем уста, па су се у телевизијском преносу у једном тренутку дословно могли видјети и њени крајници”, оштар је коментар у тексту на Индексу.

На телевизијским снимцима се такође види да се Колинда ослањала на свог савјетника Анту Деура док је тетурајућим кораком одлазила с тврђаве, а све наведено је резултирало бројним нагађањима у јавности како је те вечери била - пијана.

Њих је најдиректније изразио њен претходник Иво Јосиповић гостујући на телевизији Н1, гдје је рекао да се “многи питају је ли Колинда у Книну пила алкохол”. На Јосиповићеву изјаву се осврнуо премијер Андреј Пленковић, који је констатоваоо да су то “тешке речи”, али није демантовао Колиндино пијанство. То нису учинили ни ХДЗ-ови министри које се дан касније питало о догађањима с Книнске тврђаве, већ су инсистирали на томе да су “предсједницу обузеле емоције”.

Индекс је питао психијатра Хермана Вукушића шта он мисли о необичном предсједничином понашању у Книну.

“Није тајна да наши политичари воле да завире у чашицу, али без алкотестирања би и конзилију психијатара и психолога на даљину било тешко утврдити је ли предсједница била у акутно опитом стању. У сваком случају била је еуфорична. И напетост због кампање је могла изазвати испад еуфорије, па чак и хипоманију, за шта мислим да овде ипак није случај”, рекао је за Индеџ психијатар Херман Вукушић.

Коментарисала је комуникацијска стручњакиња Соња Ходак.

“Предсједнички задатак је да штити и заговара националне интересе. Будући да је Хрватска у ЕУ 28. прасе (у великој мјери својом заслугом), имамо велики маневарски простор за стварање нових политичких пријатеља и савезника. Постоји још око 150 земаља с којима смо могли да градимо односе на заједничку корист. Умјесто да редовно добијамо информације шта је ту направљено, да видимо иницијативу за привлачење страних инвеститора, како то други предсједници раде, рецимо амерички, нама наша предсједница редовно даје информације о својим омиљеним дијетама. Више нам порука шаље модним одабиром него на форсираним, а неодржаним, сједницама владе где је као требало да се рјешавају животно важни проблеми. Мислите ли да би једна Ангела Меркел пристала причати о моди или дијети..? Би ли се неко усудио тако нешто и да пита Маргарет Татчер..? Можете ли управо њу да замислите као политичарку која се грли по терену с фудбалерима..?”, пита се Ходак.

“И кад неко на високој политичкој функцији изврсно обавља посао и доноси јуначке резултате, нико неће приговарати ни за луде проводе, нити ће забадати има ли неко дјечка или цуру са стране те вози ли бесна кола. Резултат тад покрије све. А кад нема резултата, онда је све проблем. Чак и један непримјерен наступ који се, будимо реални, свакоме може омакћи под тешким бременом посла”, прилично је цинична Ходак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана