У Хрватској регистрован први случај флуроне

Срна
Foto: Илустрација

У Хрватској је потврђен први случај такозване флуроне, односно истовремене заражености вирусом корона и грипом.

Случај је регистрован у Наставном заводу за јавно здравство "Др Андрија Штампар" у Загребу, а ријеч је о комбинацији ковида 19 и вируса грипа типа А, односно свињског грипа соја Х3Н2.

Према тврдњама стручњака, лица вакцинисана против грипа не могу обољети од новог соја вируса корона јер се Х3Н2 налази у вакцини.

Шеф Службе за клиничку микробиологију у Наставном заводу Јасмина Вранеш рекла је да је јуче потврђен први случај флуроне код једне пацијенткиње, преносе хрватски медији.

"То није непознато да се могуће заразити са више патогена одједном. Флу је на енглеском грип, па су ту комбинацију назвали флурона. Морамо видјети каква ће бити клиничка слика код особа које имају оба вируса одједном", навела је она.

Вранешова каже да се повећава удио позитивних лица на вирус корона у броју тестираних и да он тренутно износи око 50 одсто, док је прије седам дана био 30 одсто.

Она је додала да је ријеткост да је неко од ковида оболио три пута, али да има оних који су два пута имали ову болест, иако су били вакцинисани.

Вранешова је позвала грађане да се вакцинишу бустер дозом, додајући да се помно прати шта се догађа са омикрон варијантом вируса корона, наводећи да нема шансе да се овај сој не прошири у Хрватској.

"Детектујемо га за сада код особа које имају неку епидемиолошку анамнезу. Дакле, ако су биле у контакту са особама из земаља гдје овај сој превладава, ако су путовали, онда у таквој групи видимо да имамо већ 20 до 30 одсто позитивних на ту варијанту", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана