У Хрватској расте број пријава за сексуално узнемиравање

Срна
У Хрватској расте број пријава за сексуално узнемиравање

ЗАГРЕБ - У последњих неколико дана у Хрватској је на видјело изашло преко 30 случајева сексуалног узнемиравања, више него што је, иначе, пријављивано раније за годину дана.

Све се догодило након што је недавно почело да се отмотава клупко мучних исповјести жртава сексуалног злостављања, силовања и узнемиравања у регионалном “Ме тоо” покрету.

Откада је српска глумица Милена Радуловић јавно обзнанила да је жртва силовања свог професора глуме Мирослава Мике Алексића, анонимне исповести жртава сексуалног насиља у склопу иницијативе “Нисам тражила” и “Ниси сама” шире се друштвеним мрежама.

С искуствима сексуалног узнемиравања, па и силовања, многи су иступили и именом и презименом.

Фејсбук страницу “Нисмо тражиле” основале су четири бивше студенткиње Академије драмских умјетности у Сарајеву, Ана Тиквић, Надине Мичић, Асја Крсмановић и Матеа Маврак.

Једна од њих, глумица Мичић казала је Хини да је одлука о оснивању платформе на којој се анонимно могу подијелити та, трауматична искуства, пала као први импулс на исповијест колегице Радуловић.

Истиче да су тада, прије недјељу дана “наивно мислиле да тога нема у том броју”, а њихова је страница у међувремену окупила 40.000 особа, које су, каже, тамо с истим циљем, да прочитају нешто што их подсјећа на њихову причу или да објаве своју.

“Оно што се показало, што је и јавности савршено јасно, јесте да су бројке шокантне”, каже Мичић и додаје да је само у једном дану страница примила преко 1.200 порука.

Мичић каже да та свједочанства, која долазе од особа из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, “морају упалити црвени аларм” код свих.

“Невјероватно је с чиме се носе особе које су прожиеле сексуално злостављање, силовање, узнемиравање, а колико је жена сматрало да неке ствари пролазе саме”, рекла је Мичић која сматра да је очигледно грешка у систему који мора да се мијења.

Регионални “Ме тоо”, покренуо је и талас пријава за сексуално узнемиравање у образовним институцијама али и на радним мјестима у Хрватској.

Академија драмских умјетности у Загребу примила до сада 27 пријава за сексуално узнемиравање и злостављање, а на загребачком Филозофском и Ветеринарском факултету суспендована су два професора.

Ових дана је начелник станице граничне полиције Груда Матко Кларић због сексуалног узнемиравања подређених полицајки добио отказ.

Психолог и координаторица Женске собе Маја Мамула истиче да се распрострањеност сексуалног узнемиравања у Хрватској до сада мало истраживала.

А да су промјене потребне, показује и чињеница да се у Хрватској биљежи врло мали број осуђујућих пресуда за то кривично дјело.

Према званичним подацима, то је тек неколико на годишњем ниову.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана