У Хрватској прошле године убијено 13 жена

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- У Хрватској је прошле године забиљежено 13 убистава жена, које су починиле блиске особе, упозорила је данас хрватски повјереник за равноправност полова Вишња Љубичић поводом 10. годишњице глобалне кампање "Милијарда устаје против насиља над женама и дјевојчицама".

Према статистици Министарства унутрашњих послова Хрватске, током 2022. године 13 жена убијено је од блиских особа којима су вјеровале и у чијем су окружењу живјеле, рекла је Љубичићева на Цвијетном тргу у Загребу, гдје је одржан пригодни програм.

Она је додала да прошлогодишњи подаци за Хрватску показују да се број прекршајних и кривичних дјела насиља у породици готово изједначио и навела да је прекршајних дјела било око 8.000, а кривичних нешто више од 7.000.

"Кад препознамо, осјетимо или чујемо да неко пати, грађанска дужност нас позива да то пријавимо јер жртве најчешће немају снаге да пријаве насиље", рекла је Љубичићева.

Посланик у Европском парламенту Предраг Матић рекао је да је посљедњих година број убистава жена у ЕУ, која су починили њихови партнери или чланови породице, повећао на 600 годишње, док се на глобалном нивоу процјењује да је свака трећа жена била изложена физичком или сексуалном злостављању.

"Ни Хрватска није изузетак. Док ирански систем млати и убија жене, а храбре Иранке га се стиде и боре за своје животе, неки од нас подржавају ирански систем и позивају на дискриминацију и насиље", додао је Матић.
 
У центру Загреба окупило се стотињак људи.

Кампања "Милијарда устаје против насиља над женама и дјевојчицама" започела је 2012. године. Ове године у њој учествује 200 земаља, укључујући Хрватску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана