У Хрватској повучен уџбеник историје

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Хрватско Министарство науке и образовања повукло је из Каталога одобрених уџбеника издање "Зашто је историја важна? 4" за ученике четвртих разреда гимназије, јер, како тврде, у појединим деловима садржи нетачне чињенице и погрешна тумачења која се односе на стварање модерне Хрватске, вишестраначја и посљедњег рата који Хрвати називају "Домовински".

 Ријеч је о уџбенику чији су аутори Миљенко Хајдаровић, Ведран Ристић и Никица Торбица, у издању "Профил Клет", што је један од струковних портала, хисториографија.хр, оцијенио "противним “историјској науци и демократском друштву”.

Из Министарства науке и образовања објашњавају да је уџбеник повучен на основу тражене анализе Агенције за уџбеника, која је закључила да он, како наводе, „не слиједи у потпуности прописани курикулум историје“.

„Поучавање о интерпретацијама које уводе аутори у свој уџбеник, то јест проучавање и пропитивање дјела и ставова појединих историчара (секундарних историјских извора) о појединим историјским догађањима и процесима нису прописани службеним курикулумом за наставу историје у гимназијама“, пише у одговору хрватског министарства за загребачку Н1 тв..

Додаје се да поједине историјске карте садрже погрешне приказе, да поједини примарни историјски извори нису адекватно објашњени, а питања уз њих нису добро обликована.

„Сугестивна питања нису прихватљива у уџбеницима, а он их садржи у већем броју. У дијеловима уџбеника налазе се сугестивна питања и фотографије које ученика упућују на погрешне закључке те се не развија критичко мишљење и активно учење, посебно у поглављу уџбеника који се односи на стварање модерне Републике Хрватске, вишестраначје у Републици Хрватској и Домовински рат“, тврде из хрватског министарства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана