У Хрватској паника: Биљоједи постали крвопије

Агенције
У Хрватској паника: Биљоједи постали крвопије

Загреб - Загрепчане, али и становнике других хрватских градова посљедњих дана узнемирила је најезда биљних стјеница које гризу људе, сишу им крв и узрокују натеклине, свраб и црвенило.

Према тумачењу проф. др сц. Бориса Храшовца са Шумарског факултета, Хрватском се шире двије врсте инвазивних биљних стјеница - храстова мрежаста стјеница и мрежаста платанова.

У Европу су транспортом стигле из Сјеверне Америке. Платанова је први пут регистрована у Италији, у околини Падове, још 1964, да би средином седамдесетих била забиљежена и у Загребу.

Храстова је на тлу Европе први пут регистрована 2000. године, такође у Италији.

Ови малени биљни наметници, величине између три и четири милиметра, шире се из релативно хладних подручја у топлија, тако да су се данас удомаћили у умјереним и суптропским зонама, пише хрватски портал “Индеџ”.

Обје врсте стјеница су биљоједи, хране се биљним соковима, али, наводи се, постоје докази да у неким околностима, посебно на врућинама, нападају људе и сишу им крв. Такво понашање стјеница релативно је нова појава, а у Хрватској за сада још није дефинитивно медицински потврђено.

Према студији објављеној 2015. у америчком медицинском часопису “ЈАМА Дерматологџ” посљедњих година забиљежено је више случајева у којима су угризи платанових стјеница код људи узроковали дерматозу.

Након пријава убода, научници су прво под микроскопом потврдили оно што је ових дана описала једна Загрепчанка - да је својим очима видјела како се стомак стјенице убрзано пуни њеном крвљу.

Када је потврђена присутност крви у пробавном систему стјенице, спроведена је анализа ДНК крви, али и стјеница како би био недвосмислено утврђен идентитет нападача и жртава. Анализе су показале да су крвопије заиста оне и да су њене жртве људи.

Аутори студије пишу да ће убод ових стјеница код већине људи проћи незапажено, без озбиљнијих реакција, али код неких ће узроковати избијање пликова и свраба. За сада још није истражено ни зашто су ти природни биљоједи постали крвопије ни колики је проценат оних који су промијенили навике у исхрани.

 

Болести

Према мишљењу стручњака, постоји могућност да ове стјенице угризу више људи у низу, што значи да је могуће да у наредном периоду дође до појаве одређених заразних болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана