У Хрватској од данас гас скупљи 16 одсто, струја 9,6 одсто

Танјуг
У Хрватској од данас гас скупљи 16 одсто, струја 9,6 одсто

ЗАГРЕБ - У Хрватској ће од данас бити повећане цијене гаса и струје, при чему ће, уз владине мјере за ублажавање тог раста, просјечно домаћинство плаћати гас у систему јавног снабдијевања 16 посто скупље, а електричну енергију 9,6 процената скупље.

Влада је у првој половини марта усвојила пакет мјера за ублажавање удара раста цијена енергената на домаћинства вриједан 4,8 милијарди куна (око 633 милиона евра), подсјећа Хина додајући да су тим мјерама, између осталог, предвиђене измијене Закона о ПДВ-у, субвенционисање цијена гаса за домаћинства и мале привреднике, те једнократна помоћ пензионерима и помоћи социјално угроженима.

Премије Андреј Пленквоћ је тада саoпштио да би без тих мјера цијене струје порасле за 23 посто, а гаса за 79 посто.

Представници Хрватске електропривреде (ХЕП) су последњих дана у изјавама за медије изнијели податке да ће просечно поскупљење за једнотарифна бројила износити око 8,5 посто, а за двотарифна око 11 посто.

Већина домаћинстава у Хрватској, тачније два милиона купаца у тој категорији, још је у систему јавне услуге снабдијевања енергијом, по подацима ХЕП-а.

Према рачуници ХЕП-а, домаћинствима с једнотарифним бројилом и просечном годишњом потрошњом од 2.000 кWх, месечни рачун порасти са 185 на 199 куна (са 24,4 на 26,2 евра)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана