У Хрватској обавезне ковид-потврде у здравственим установама

Срна
У Хрватској обавезне ковид-потврде у здравственим установама

ЗАГРЕБ - У Хрватској су од сутра обавезне ковид потврде или тестирања на вирус корона за запослене у здравству и у социјалној заштити, а ова мјера односиће се и на један број пацијената.

Према одлукама Националног штаба, сви запослени у здравственом и систему социјалне заштите који долазе на посао, а немају потврду да су пребољели ковид 19 или да су вакцинисани, од сутра ће морати да се тестирају најмање два пута седмично или неће моћи доћи на посао.

Радници који одбију тестирање, односно одбију да покажу ковид потврду или други одговарајући доказ не могу боравити у просторијама послодавца.

Од пацијената, пратње при породу, родитеља односно старатеља који бораве у смјештају с дјецом, те особа које долазе у пратњи пацијената и у посјете хоспитализованима биће тражене ковид-потврде или други одговарајући доказ о вакцинисању, преболијевању или тестирању.

Све то ће провјеравати овлаштене особе пружалаца здравствене заштите.

Дјеца до 12 година која су у пратњи пацијената јер немају с ким остати код куће или су у посјети хоспитализованим родитељима, браћи или сестрама не морају имати ковид-потврду ни други доказ о вакцинисању, преболијевању или тестирању.Тестирати се неће морати ни радници ни пацијенти којима је дијагноза ковида постављена на основу брзог антигенског теста уназад девет мјесеци, они који су имали дијагностиковане ковид-болеснике у породици и имали су с њима контакте, особе којима је корона дијагностикована PCR тестом прије више од шест мјесеци, а мање од девет мјесеци.

Такође, тестирати се не морају ни особе које су пребољеле корону, а болест им је дијагностикована PCR-ом, БАТ-ом или су вјероватни случајеви, а вакцинисане су једном дозом вакцине, али да није прошло више од девет мјесеци од примања прве дозе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана