У Хрватској нови случајеви заразе, забрањени јавни догађаји, рад трговина и кафића

Танјуг
У Хрватској нови случајеви заразе, забрањени јавни догађаји, рад трговина и кафића

ЗАГРЕБ – У Хрватској је потврђено још шест нових случајева заразе корона вирусом, па је укупан број обољелих сада 87, саопштио је хрватски Национални штаб цивилне заштите.

“Инфектолошком обрадом детектовано је шест нових обољелих у Хрватској, тако да је нови укупан број заражених 87 особа”, рекао је на конференцији за медије министар здравства Вили Берош, преноси Хина.

Додао је да је до сада изијлечено пет особа, а укупно је тестирано 1.171 узорак.

Директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак навео је градове у којима се појавио вирус корона.

“У Загребу 41, у Задру један, у Вараждину шест, у Славонском Броду један, у Сиску три, у Ријеци 14, у Пули 10, у Осијеку седам, и Карловцу један, и у Забоку три”, казао је Цапак.

Цапак је рекао и да имају још један нови случај у болницама, сада их је укупно девет.

Штаб је такође подигао и платформу путем које ће размењивати информације о позитивним случајевима.

Од поноћи ће у Хрватској бити забрањени сви јавни догађаји и окупљања, као и рад угоститељских објеката и трговина које не продају прехрамбене и хигијенске артикле, изјавио је данас потпредсједник Владе и шеф Националног штаба Цивилне заштите Давор Божиновић.

Како је рекао на конференцији за новинаре, забрана ће важити 30 дана.

“Припрема се одлука којом ће се у Хрватској отказати сви јавни догађаји и окупљања. Обуставиће се рад за све услужне делатности које нису преко потребне за свакодневно функционисање заједнице - сауне, базени, биоскопи, ноћни и диско клубови”“, рекао је Божиновић.

Како је навео, биће обуставјен и рад музеја, позоришта, плесних школа и књижара, изложби, фризера, козметичара, теретана и фитнеш центара, као и сва спортска такмичења, вјерска окупљања и сличнп.

Божиновић је рекао и да неће радити угоститељски објекти свих категорија, осим припреме и доставе хране и рада народних кухиња.

Он је додао да ће радити апотеке, бензинске пумпе, пекаре, киосци, специјализоване трговине дјечјом опремом и за инвалидска помагала, продаја хране за животиње и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана