У Хрватској ништа ново: Прецртана ћирилица, исписани усташки симболи

Срна
У Хрватској ништа ново: Прецртана ћирилица, исписани усташки симболи

ЗАГРЕБ - Непознати починилац прецртао је називе мјеста на ћирилици на двојезичним таблама у далматинској општини Бискупија, већински српској локалној заједници, исписавши усташки симбол "У" и поздрав "За дом спремни".

Двојезичне табле постављене су у општини Бискупија прије три године, а убрзо послије тога прецртан је назив на ћирилици, али тада без "додатног садржаја", пише портал "Новости" Српског народног вијећа.

Начелник ове општине Бискупија Милан Ђурђевић изјавио је да је ситуација до синоћ била мирна.

"Двојезичне табле су заживјеле и нико на њих није обраћао посебну пажњу. Рекао бих да је ово инцидент неког појединца или млађе групе", рекао је Ђурђевић.

Он је додао да су у општини, али и ширем подручју међунационални односи генерално коректни.

Власник двојезичне табле је општина Бискупија јер је постављена на некатегорисаном путу на подручју ове локалне заједнице.

Табле су јутрос очишћене и враћене у првобитно стање.

О свему је обавијештена полиција.

Начелник не искључује могућност да је исписивање усташких симбола на двојезичним таблама и прецртавање назива мјеста исписаних ћирилицом посљедица прошлоседмичне ескалације усташтва на два концерта у Имотском.

Он је додао да се "углавном нешто догоди" у дане око годишњице "Олује" или када је концерт некога са "десног политичког спектра".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана