Хрвати једу најскупља јаја у Европи

Г.С.
Хрвати једу најскупља јаја у Европи

Хрвати и Грци једу најскупља јаја у Европској унији, иако је у хрватском случају тешко докучити због чега је то тако.

Током маја Хрватска је са цијеном од 2,85 евра за килограм јаја била најскупља у Европској унији, а Грчка је претекла почетком туристичке сезоне.

У јулу ове године просјечна цијена конзумних јаја Л и М категорије у Хрватској је износила 2,84 евра за килограм, што је чак трећину више од ЕУ просјека. 

Притом је од Хрватске у јулу једино била скупља Грчка. Према подацима Еуростата, цијена јаја у Хрватској већа је за 38,4 одсто у односу на јул прошле године, док је просјечна цијена у ЕУ скочила за 17 одсто. У Хрватској су, дакле, јаја у посљедњих годину дана поскупила дупло више него у ЕУ, пренио је б92.

У Белгији је, на примјер, просјечна цијена јаја Л и М категорије износила 1,68 евра за килограм, Њемачкој 1,93 евра, Румунији 1,95 евра, Мађарској 2,18 евра, а Словенији у просјеку 2,32 евра за килограм. Толика цијена посебно је тешко објашњива у свјетлу великог увоза у Хрватску јефтинијих јаја из европских земаља. Тако је Хрватска у првих пет мјесеци ове године увезла око 2.800 тона јаја, а извезла тек 596 тона.

Највише свих врста јаја у Хрватску је увезено у том периоду из Њемачке (око 500 тона), Албаније (442 тоне), Бугарске (388) и Словеније (358 тона), откривају нови подаци Министарства пољопривреде Хрватске, преносе хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана