У Хрватској кретање између жупанија само уз пропусницу

Танјуг
У Хрватској кретање између жупанија само уз пропусницу

ЗАГРЕБ - Хрватска је донијела нове мјере за спријечавање ширења корона вируса, које ће важити од 22. децембра до 8. јануара и подразумијевају продужетак важећих, уз додатак још неких међу којима је забрана кретања између жупанија, осим уз посебну пропусницу.

Забрана кретања се не односи само на Град Загреб и Загребачку жупанију.

Приватна окупљања и свечаности могућа су са највише 10 особа, дозвољено је окупљање највише два породична домаћинства, а мисна славља кад код је могуће емитовати путем медија или на други начина.

Изузетак су обињежавања Бадњег дана и Божића, али уз обавезно поштовање препорука Хрватског завода за јавно здравље.

Културни догађаји су ограничени у зависности од простора, при чему је за једну особу предвиђено седам квадратних метара.

Седам квадратних метара по особи се мора поштовати у биоскопима, позориштима и другим мјестима.

Забрањује се напуштање жупаније у којој особа има пребивалиште или боравиште, што се не односи на запослене у снабдијевању, доставу лијекова, новинаре, пацијенте којима је потребна љекарска помоћ и запослени у слузбама обезбјеђења.

"Ово није увођење пропусница, ово је забрана кретања. Пропуснице се издају само у изузеним случајевима, кад је то неопходно", рекао је шеф Националног штаба Давор Божиновић.

Препорука је, казао је, да се грађани уздрже од путовања, посјета и контаката за празнике да би се смањило ширење зараже и избјегло продужавање мјера и након 8. јануара наредне године.

Током празничне двије седмице препорука је да тамо гдје се може запослени раде од куће, а у супротном морају имати пропуснице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана