У Хрватској Костајници ангажовано 300 војника, врх поплавног таласа сутра

Танјуг
У Хрватској Костајници ангажовано 300 војника, врх поплавног таласа сутра

ЗАГРЕБ - Министри бранитеља и одбране, Томо Медвед и Маиро Баножић обишли су данас Хрватску Костајницу, која се шести пут брани од поплава у протеклих девет мjесеци, гдjе је у протекла 24 сата ангажовано 300 војника од којих је 150 у приправности, јер се врх поплавног таласа очекује сутра.

Након разговора са Штабом цивилне заштите и других служби, Медвед је нагласиио да је ово у последњих девет мjесеци шеста одбрана од поплава у Костајници, а да је разоран земљотрес оштетио насипе на 19 мjеста.

С тим у вези рекао је да је у Костајници започет пројект успостављања трајног решења који би требало да буде завршен до краја године а вредан је око четири милиона евра.

Подсjетио је и на пројекте заштите од поплава у Петрињи и Јасеновцу, јавља ХРТ. Медвед је позвао грађане да се, ако треба спашавати животиње, не угрожавају своје животе него да се обрате ХГШ-у. Баножић је саопштио да је на том подручју у последња 24 сата ангажирано 300 војника од чега је 150 у приправности.

Напунили су око 45.000 врећа тј. 500 метара зечјег насипа. Додао је да ће се у одбрану од поплава укључити још војника, у складу са потребама.

"На подручју Хрватске Костајнице било је шест одбрана од поплава у последњих девет месеци. Непрестано имамо кишне услове па се не могу спроводити ни грађавински радови, а оператива је заузета и у обнови од земљотреса.

Пројект одбране биће завршен до краја године, трудимо се максимално да искористимо средства из Фонда солидарности.

Зато можда неке фирме на неким мjестима буду успориле радове. Али следи наставак", најавио је генерални директор Хрватских вода Зоран Ђуроковић.

Додао је да Костајница добила модеран систем одбране од поплава, први такав у Хрватској. Врхунац таласа очекује се сутра, али би данас могло доћи до ванредних мера одбране, рекао је Ђурковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана