У Хрватској килограм специјалне врсте хљеба као килограм свињетине

Танјуг
У Хрватској килограм специјалне врсте хљеба као килограм свињетине

ЗАГРЕБ - Цијене прехрамбених производа у Хрватској вртоглаво расту па је тако цијена килограма специјалне врсте хљеба достигла готово 50 куна (1 евро је око 7,5 куна) колико кошта и килограм свињетине.

Килограм свињског филеа кошта 46,99 куна, сланине је око 48 куна, а коцкице свињетине за гулаш могу се купити за око 45 куна по килограму, пише загребачки Јутарњи лист и додаје да се мало више од тога мора издвојити за неке од специјалних врста хљеба.

"Цијена специјалних врста хлеба у трговинама је достигла ниво од 50 куна по килограму", пише лист и додаје да на примјер, специјална врста хлеба без квасца Здравко, тежак 400 грама у Конзуму кошта 19,99 куна, што је 49,98 за килограм. Домаћи хлеб са семенкама произвођача Дон Дон из Зелине, кошта 17,99 куна за 400 грама, што је 45 куна за килограм.

Један читалац за Јутарњи каже да је срамота да се хрватском сељаку откуп пшенице плаћа по ниским цијенама, а да се у трговинама хљеб продаје по овако високим цијенама.

"У Њемачкој бих сличан хљеб платио два евра, и то након поскупљења", тврди он.

Из произвођачког погона Дон Дона у Зелини кажу за Јутарњи да нису одговорни за трговачке марже, али и да су цијене свих сировина и енергената отишле горе, због чега су морали да поскупе њихови производи. "Дакле, све нам је скупље - и семенке од којих правимо хлеб, и амбалажа, и трошкови превоза, и енергенти. Поскупили су сви хљебови, па тако и они специјални", рекли су у овом производном погону и подсетили да је пре поскупљења исти хлеб коштао око 13 куна.

Директорка Житозаједнице Нада Баришић је објаснила да цене хлеба расту зато јер је откуп жита ове године за куну по килограму скупљи него прошле. Ипак, додаје да потрошачима, на срећу, и даље остају релативно повољне цијене основних врста хљеба као што полубијели који се, каже Баришић, може наћи по цијени од 7,5 куна за 700 грама па навише, што је већини ипак и даље прихватљиво.

"Код специјалних врста хљеба је проблем што су, логично, поскупиле и поједине врсте специјалних сировина које се за њих користе, као и биљна уља која иду у такве врсте", каже Баришић и додаје да је пекарска индустрија у великим проблемима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана