У Хрватској још нема правомоћне пресуде за “Олују”

Вечерњи лист
У Хрватској још нема правомоћне пресуде за “Олују”

Загреб - Још увијек нема правомоћне пресуде за ратне злочине почињене тијеком и непосредно након “Олује”, а бројне цивилне жртве рата нису примјерено обештећене, упозорили су данас челници Документе - Центра за суочавање с прошлошћу, преноси “Вечерњи лист”.

Досад су ексхумирани посмртни остаци 941 особе убијене током акција 1995. од чега је идентификовано њих 585, што је број који би требао водити до кривичног прогона, рекла је Весна Тершелич, водитељ “Документе”, представивши квартални извјештај о праћењу суђења за ратне злочине за период четвртог до петог мјесеца ове године.

- Политичке препреке из прошлости су макнуте, не може бити оправдања за такву неучинковитост и неубрзавање тих процеса јер је то велики терет наслијеђа прошлости за хрватско друштво који могу умањити само правосуђа Хрватске и Србије – рекла је он.

Према њеним ријечима, проблем је и што цивилне жртве у судским процесима најчешће не добијају задовољство, јер се обештећење у судској пракси веже уз питање је ли било кривичне пресуде за ратни злочин.

Без обзира на националност, и Срби и Хрвати су у тим тужбама пречесто морали платити парничне трошкове, рекла је.

Младен Стојановић из Центра за мир, насиље и људска права из Осијека поздравља побољшање односа српске и хрватске власти, те протокол о сарадњи ДОРХ-а и Тужилаштва БиХ као, оцијенио је, пут ка бољој сарадњи у регији кључној за процесуирање злочина, на основи које би се могло отворити педесетак предмета у Хрватској и БиХ.

Рекао је да је од априла до маја у Хрватској примјетан пад броја поступака и главних расправа у односу на протекле године, а данас се предмети у којима се одржавају главне расправе воде углавном против припадника хрватских јединица јер су припадници српских углавном недоступни и све је мање суђења у одсутности.

У том је раздобљу донесена прва неправомоћна осуда за “Олују” - Божо Бачелић је осуђен на пет година и десет мјесеци за убиство старијег српског брачног пара и српског заробљеника, а тројица припадника “Пума” неправомоћно су ослобођени оптужбе за убојство цивила.

- Да ли би хрватски суд изрекао исту пресуду када би српски војник убио старији хрватски брачни пар или хрватског заробљеника, увјерен сам да би казна била пуно већа – рекао је он.

Еуген Јаковчић из “Документе” оцјењује поражавајућим да се поновно треба констатовати поразна чињеница да још нема правомоћне пресуде за “Олују”.

- За нас та акција није само побједа него и низ ратних злочина почињеним над невиним цивилима - рекао је.

“Документа” сматра да би законодавац требао размотрити нови Кривични закон који је блажи за случајеве ратног злочина силовања од претходног, односно најмања казна је три године, док је прије тај минимум био пет година.

У вези измјена Закона о правосудној сарадњи у кривичним стварима с државама чланица ЕУ, “Документа” оцјењује да починиоце свих кривичних дјела треба привести правди и да нису оправдана увођења било каквог временског ограничења у примјени европског налога за хапшење.

Најавили су да ће н ајесен почети с истраживањем информативних емисија ХРТ-а о праћењу двије пресуда Међународног кривичног суда за бившу Југославију, Јадранку Прлићу те Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Прлићу, у којима се, кажу, није придавала велика пажња цивилним жртвама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана