У Хрватској и даље бијесни због хашке пресуде

Агенције
У Хрватској и даље бијесни због хашке пресуде

Пресуда херцеговачкој шесторки и самоубиство ратног злочинца Слободана Праљка у хашкој судници и даље је главна тема у региону, посебно Хрватској. Према прелиминарним резултатима анализе, из холандског тужилаштва су потврдили да је у чашици, коју је испио Праљак, била смртоносна хемикалија.

Хашко тужилаштво наложило је обдукцију. За то вријеме, званични Загреб и даље не може да се помири са чињеницом да је државни и војни врх Хрватске, на челу са Фрањом Туђманом, осуђен за удружени злочиначки подухват.

Хрватска је и даље на ногама због пресуде којом је потврђено да је извршила агресију на БиХ. Предсједница Колинда Грабар Китаровић одбацила је ову квалификацију, наглашавајући да у Хагу није изречена пресуда Хрватској и хрватском народу у БиХ. Хрватска предсједница ни овај пут није могла, а да не оптужи Србе и Србију за изазивање рата. 

„Хрватски народ први се одбранио од великосрпске агресије. Републику Хрватску је напала Милошевићева велика Србија и такозвана ЈНА. Хрватска није напала никога“, сматра Грабар Китаровић.

Нису сви у Хрватској увјерени у безгрешност ове државе када су у питању ратна збивања у БиХ. Неколико опозиционих посланика одбило је да присуствује минути ћутања за ратног злочинца Слободана Праљка у Сабору, а ускратили су и подршку званичном ставу хрватског парламента, да је пресуда шесторки неприхватљива за Хрватску. То је било довољно да покрену лавину увреда, укључујући и пријетње смрћу.

„Нисмо се жељели довести у сутуацију да учествујемо у одавању почасти правноснажно осуђеном злочинцу“, рекао је Арсен Баук из СДП-а.

Почаст Праљку, паљењем свијећа синоћ су одали грађани хрватског дијела Мостара. Из срца некадашње тзв. Херцег-Босне, ХНС је поручио: теза о удруженом злочиначком подухвату у истој или већој мјери могла је да се примИјени и на цивилно и војно руководство Бошњака за вријеме рата. 

„Селективна правда неће помоћи да ријешимо отворена питања када се ради о нашој скоријој прошлости. Морате користити исте стандарде када вреднујете 331 логор такозване Армије БиХ и хиљаде убијених цивила, а међу њима стотине дјеце и хиљаде војника, као и сваки други логор широм БиХ“, истакао је хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

У шоку који је завладао Хрватском, званични Загреб од пресуде за удружени злочиначки подухват више, изгледа, боли друга чињеница. А то је да за исти злочин, Србија није осуђена ниједном хашком пресудом , чиме теза да су ратови у Хрватској и БиХ почели српском агресијом- пада у воду.

„Не разумијем како у свему томе неко пронађе кривицу Срба. Ваљда је то најлакша мета. Ваљда су Срби најједноставнија мета па сваки пут кад неко од хрватских званичника не зна шта ће са собом или је гладан, или је жедан, или је јео воће а не поврће пре тога, он извуче Србију и Србе“, нагласио је предсједник Србије Александар Вучић.

Адвокат Анте Нобило, који је годинама упозоравао, да би Хрватска могла бити осуђена за агресију, каже да је јучерашња пресуда потврдила да је ова земља у БиХ водила освајачки, а не одбрамбени рат. Према постојећим законима, све жртве рата које су страдале од ХВ , имају право на одштету, а овом пресудом, каже, та могућност могла би да се односи и на жртве ХВО-а. 

„Тумачењем закона мислим да би се могло изједначити дјеловање ХВО-а и ХВ-а, а онда засигурно сваки члан уже породице имају право за тражење одштете у износу од 220 хиљада куна“, додао је Нобило.

 Из Британске амбасаде и делегације Европске комисије у БиХ су поручили да самоубиство Слободана Праљка у хашкој судници не треба да замагли чињеницу да су осуђени у овом случају починили неописиве злочине. Међутим, Срби из Посавине, западне Крајине и Херцеговине, који су осјетили бруталност регуларне Хрватске војске не могу бити задовољни пресудом. Њоме није стигла правда за злочине од Дервенте до Мркоњић Града, у којем је иза хрватских војника остала масовна гробница.

„181 жртва, а од тога 81 цивил, жене, стари, дјеца свирепо убијени. Ако то није злочин онда ја стварно не знам шта је злочин“, поручила је начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић.

Из СДС су осудили изјаву премијера Хрватске Андреја Пленковића у којој жали што Србија, за разлику од Хрватске, није осуђена за удружени злочиначки подухват у БиХ. И они подсјећају да су први ратни злочин у БиХ, у Сијековцу код Брода, починили припадници регуларне војске Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана