У Хрватској детектован индијски сој вируса корона

Срна
У Хрватској детектован индијски сој вируса корона

ЗАГРЕБ - У Хрватској је детектован индијски сој вируса корона, потврђено је данас из Хрватског завода за јавно здравство.

Ивана Пем Новосел из Завода рекла је да је овај сој откривен прије неколико дана у Сплитско-далматинској жупанији, али да је ријеч о појединачним случајевима и да нема разлога за панику.

Директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак рекао је да је доказано да се индијски сој вируса корона брже шири од до сада познатих варијанти вируса, те да је забрињавајуће што вакцина слабије дјелује на тај сој.

"Иако је то још предмет истраживања, изгледа да вакцина нешто слабије дјелује на индијски сој. И једно и друго је забрињавајуће", рекао је Цапак.

Он је истакао да је у току епидемиолошко истраживање у оквиру којег се утврђује одакле је у Хрватску дошао индијски сој вируса корона, те да ће више информација бити доступно до краја дана, преноси "Индекс".

Цапак је навео да су припремљена упутства за вакцинацију дјеце од 12 до 16 година, те да ће прво почети имунизација хронично болесне дјеце, а касније ће вакцинисање бити могуће за све.

"Тренутно нам је приоритет радно активно становништво", рекао је Цапак.

Он сматра да ће бити достигнут циљ о имунизацији 55 одсто популације, барем првом дозом вакцине против вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана