У Хрватској данас предизборна тишина

Агенције
У Хрватској данас предизборна тишина

Загреб - У Хрватској је данас изборна тишина уочи локалних избора на којима ће сутра око 3,7 милиона бирача гласати за општинске начелнике, градоначелнике и жупане, као и локална и регионална тијела за идуће четири године, преносе агенције.

Државна изборна комисија подсјетила је бираче националних мањина на нове законске одредбе према којима ће им бирачки одбори гласачке листиће за избор замјеника начелника, градоначелника и жупана из реда националних мањина предавати само на њихов захтјев.

Изборна комисија истиче и да ће на сваком бирачком мјесту у оним јединицама у којима припадници мањина имају право да бирају замјенике локалних и регионалних челника, као и у јединицама у којима припадници хрватског народа бирају замјенике, поставити одговарајуће огласе с упутством бирачима националних мањина о начину остварења бирачког права, преносе хрватски медији.

Националне мањине у 73 јединице локалне и регионалне самоуправе имају право на замјенике челних људи, од тога Срби имају право на 39 замјеника, а за та мјеста конкурише 101 кандидат.

На изборима учествују и српске странке и независне листе, а српски кандидат за мјесто градоначелника Вуковара је Драган Црногорац, испред Самосталне демократске српске странке (СДСС).

Он ће се супротставити актуелном градоначелнику Жељку Сабоу (СДП) и кандидату ХДЗ-а Ивану Пенави.

У већем дијелу средина српске странке излазе самостално или у коалицији са СДП-ом или ХНС-ом.

Сутрашњи резултати показаће какав је рејтинг странака владајуће коалиције и опозиције.

Иако је СДП и даље водећа странка, према истраживања јавног мнења, подршка јој пада, док подршка опозиционом ХДЗ-у лагано расте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана