У Хрватској ангажовано 20.000 полицајаца, 6.000 надгледа границу

Срна
У Хрватској ангажовано 20.000 полицајаца, 6.000 надгледа границу

Загреб - У Хрватској је на проблему избјеглица ангажовано 20.000 полицајаца, од којих 6.000 надгледа државну границу, а надлежне службе и институције спремне су испунити своју обавезу за смјештај 550 избјеглица из Сирије.

"Тридесетак полицајаца на дневној бази спашава и помаже стотинама избјеглица у оквиру заједничке акције земаља ЕУ на Медитерану", рекао је начелник управе Министарства унутрашњих послова за границе Златко Соколар.

Он тврди да се не очекује преливање избјегличког таласа у Хрватску након што Мађарска сутра пооштри прописе за илегалне преласке границе, преносе хрватски медији.

У Хрватску је у суботу, 12. септембра, ушло осам сиријских избјеглица које су смјештене у прихватилишту Порин у Загребу.

Највише смјештајних капацитета има у прихватилишту у Кутини, а и Канцеларија за државну имовину, ако буде потребно, обезбиједиће поједине објекте на располагање.

Најављена је и израда регистра потенцијалних станова у које би избјеглице могле бити смјештене.

Соколар је додао да би Хрватска могла смјестити око 3.000 избјеглица у објектима затвореног и отвореног типа, те упозорио да би проблема могло бити с избјеглицама које не желе остати у Хрватској већ им је циљ нека друга европска земља.

У Хрватској је у посљедњих 10 година азил добило укупно 160 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана