У Хрватској 98 нових случајева короне, познате нове цијене тестова

Срна
У Хрватској 98 нових случајева короне, познате нове цијене тестова

ЗАГРЕБ - У Хрватској је потврђено 98 нових случајева заразе корона вирусом па је у овом тренутку број активних случајева 1.192, саопштио је Национални штаб цивилне заштите.

 “Данас је 144. дан од појаве коронавируса у Хрватској и у протекла 24 сата забиљежено је нових 98 случајева па је број тренутачно обољелих, активних случајева 1.192, што је за два више него јучер”, рекао је министар здравства Вили Берош на конференцији за медије.

Од почетка епидемије укупан број обољелих је 4.137, од којих се до сада опоравило 2.825, што је 68,3 одсто. 

Укупно је тестирано 100.851 узорак, само у 24 сата њих 1437. Постотак позитивних налаза је 4,1 одсто, преноси “Индеџ”.

Хоспитализованих пацијената је 137, од којих је седам на респиратору. Од јуче је једна особа више на респиратору у Загребу. 

“Гдјегод је то могуће скраћујемо листе чекања. Затражио сам од равнатеља свих институција листе чекања за абдоминални магнет”, коментарисао је Берош додајући да се обећао уловити укоштац с овим проблемом и то ће учинити.

Берош је открио како ће нове цијене ПЦР тестова бити око 600-тињак куна.

“Из ХЗЗО-а су нам јавили какве би могле бити нове цијене тестова: 501,49 за двије циљне секвенце те 698,21 за три секвенце”, рекао је Берош који мисли да би те нове цијене могле већ данас ступити на снагу.

“Јако тешко је то објаснити. Да би се дијагностицирао позитиван, потребне су најмање двије секвенце. Кад се дијагностицира други антиген, онда смо сигурни да је та болест, кад се дијагностицира трећи, онда смо још сигурнији”, рекао је Цапак одговарајући на питање која је разлика између та два теста, двије и три секвенце.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана