У хрватским затворима све више затвореника и наркотика, а све мање чувара

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Стање безбједности у хрватским затворима и васпитним заводицма се може оцијенити добрим, али је све више затвореника и наркотика, а све мање чувара, наводи се у владином Извјештању о стању и раду ових установа у 2022. години, пише ријечки Глас Истре.

Према Извјештају Министарства правосуђа и управе постојећи затворски капацитети намењени смјештају особа лишених слободе у 2022. години нису били попуњени. Попуњено је било 76 посто или 3.024 од расположивих 3.953 мјеста. Од тих расположивих 3.953 мјеста у затвореним условима је 3.024 мјеста, у полуотвореним условима је 624 мјеста, а у отвореним словима 305 мјеста.

Притом се истиче да се, без обзира на то што је тренутно укупно бројно стање у затворском систему мање од постојећег законског капацитета, мјере и активности за обезбјеђивање додатних смјештајних капациета спроводе у условима са највећим степеном безбједности.

Наводи се да је током 2022. године настављен тренд раста укупног броја особа лишених слободе у затворском систему, док је број службеника правосудне полиције у кривичним тијелима у благом паду.

Укупан број особа лишених слободе које су прошле кроз кривична тијела у 2022. години износи 12.826, што је 6,9 посто више у односу на годину пре, па је на дан 31. децембра 2022. године број затвореника био 4.091, док је број службеника правосудне полиције износио 1.544.

Благи пад броја службеника правосудне полиције пратио је, како се каже у Извешћу, тренд повећања укупног броја затворске популације што је у коначници резултирало неповољнијим односом броја затвореника на једног службеника.

Статистички однос броја затвореника на једног службеника правосудне полиције, на дан 31. децембра 2022. године, износио је 2,65.

Током 2022. године мјеру истражног затвора издржавао је укупно 5.651 затвореник. Од тога броја 346 је жена. У односу на 2021. годину дошло је до повећања броја истражних затвореника током године од 5,57 посто, док је у односу на новопримљене истражне затворенике дошло до повећања од 6,6 посто.

У односу на врсту кривичног дјела највише је било истражних затвореника због кривичних дјела против јавног реда, против имовине, против личне слободе, затим против живота и тела, против полне слободе, полно злостављање и искоришћавање дјетета, те против брака, породице и дјеце.

У односу на новопримљене истражне затворенике, највише је оних који су починили кривична дјела против личне слободе, њих 945 или 16,7 посто и против имовине 829 или 14,6 посто.

"Тренутни број службеника правосудне полиције у поређењу са укупним бројем затвореника и кретањем тог броја у посљедњих пет године, као и у поређењу с многим другим показатељима стања и рада, можемо оцијенити незадовољавајућим. Како би се наведено стање побољшало, Централни уред заједно с Управом за службеничке односе системски планира запошљавање нових службеника правосудне полиције...", наводи се у владином Извјештају.

Констатује се и пораст дрога у затворима, кокаина десет пута више у 2022. години у односу на годину раније. Поготово је то видљиво код нађеног кокаина, па ако је 2021. године нађено 6,60 грама,  2022. детектовано је 66,27 грама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана