У Хрватској уводе нерадну недјељу

Срна
У Хрватској уводе нерадну недјељу

ЗАГРЕБ - Влада Хрватске упутила је данас у парламентарну процедуру Приједлог закона о трговини, према којем би трговине недјељом биле затворене, а трговци би могли одабрати 16 недјеља у години током којих би радили.

Нови закон требало би да ступи на снагу 1. јула, рекао је министар привреде и одрживог развоја Давор Филиповић. Према приједлогу, трговац самостално одређује којих 16 недјеља у години су радн.

У седмици у којима је недјеља радна, највећи допуштени фонд сати увећава се за 15 сати, што чини максимално допуштених 105 радних сати седмично од понедјељка до недјеље, преносе хрватски медији.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да ће се радно вријеме у трговини регулисати на начин да су трговине затворене недјељом и онда када су празници, а седмични максимални износ радних сати које трговац самостално распоређује од понедјељка до суботе одређен је у трајању од 90 сати.

Приједлог је измијењен у односу на прво читање тако што су направљени неки изузеци који уобичајено раде недјељом и празницима због специфичности, као што су на примјер пекаре, затим продајни објекти који су дио жељезничких и аутобуских станица или аеродрома и трајектних лука, бензинских станица, болница, хотела и других.

Такође, изузеци се односе и на откуп примарних пољопривредних производа, продају властитих пољопривредних производа на штандовима и клупама на тржницама на мало и продају властитих пољопривредних производа на штандовима и клупама на тржницама на велико, продају на сајмовима и јавним манифестацијама те продају путем аутомата и продају на даљину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана