У Грчкој ухапшен Мирсад Бекташевић

Срна
У Грчкој ухапшен Мирсад Бекташевић

Сарајево - Мушкарац који је данас ухапшен у Грчкој приликом покушаја прикључења "Исламској држави", је Мирсад Бекташевић, држављанин Шведске, који је раније у БиХ осуђиван због намјере да почини терористички напад, јавили су федерални медији.

Бекташевић, познат и под надимком Максимус, рођен је 1987. у Новом Пазару, а у Шведској живи од 1994. године.

Бекташевић је 2005. године ухапшен у Сарајеву, а 2007. године осуђен је пред Судом БиХ због намјере да почини терористичко дјело. Тада је осуђен заједно са Абдулкадиром Цесуром и Бајром Икановићем.

Федерални медији наводе да су Бекташевић и Цесур допутовали 14. октобра 2005. године у Сарајево у намјери да на подручју БиХ и других европских држава почине терористичке нападе. Нападима су имали намјеру присилити БиХ и друге земље да повуку своје војнике из Авганистана.

Икановић им је тада набавио око 20 килограма експлозива, а успјели су израдити и самоубилачки појас. Такође, приликом претреса просторија пронађене су и касете са снимцима на којима су јасно исказали намјеру да изврше напад.

Бекташевић је тада осуђен на 15 година и четири мјесеца затвора, Цесур на 13 година затвора, а Икановић на осам година затвора.

Одлуком Апелационог одјељења Суда БиХ Бекташевићу је казна смањена на осам година и четири мјесеца. Цесуру је казна смањена на шест година и шест мјесеци а Икановићу на четири године.

Бекташевић је 2009. године поднио захтјев да остатак казне издржава у Шведској. Након што је издржао двије трећине казне 2011. године је пуштен из затвора.

Према наводима федералних медија, Бекташевић је већ био на сиријском ратишту, а 2015. године је у три наврата из Србије покушао ући у БиХ. Након трећег покушаја изречена му је трајна забрана уласка у БиХ.

Два мушкарца са шведским пасошима, наоружани мачетама и другом војном опремом, ухапшени су у Грчкој због сумње за повезаност са џихадистичким групацијама, изјавили су данас извори из грчке полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана