У Двор стигла једна камп приколица за четворочлану породицу

Срна
У Двор стигла једна камп приколица за четворочлану породицу

ДВОР - Начелник општине Двор Никола Арбутина рекао је Срни да је у ову локалну заједницу данас стигла једна камп приколица у коју ће бити смјештена четворочлана породица из насеља Зрињ са двоје мале дјеце која је тренутно међу најугроженијим.

Арбутина каже да су, након разорног земљотреса у уторак, 29. децембра, са епицентром у Петрињи, двије особе из ове општине смјештене код родбине.

“За још три породице куће су неусловне, али они нису жељели да се удаљавају, остали су код комшија. Плаше се због статике објеката и спавају у помоћним објектима, а једна породица у аутомобилима”, рекао је Арбутина.

Он је навео да су у овој локалној заједници имали среће у смислу да нису доживјели разарања као што је то било у епицентру земљотреса, у Петрињи и околини.

Арбутина је рекао да је највише оштећења на крововима, димњацима и зидовима кућа, те да је већина оштећења на крововима санирана.

“Сутра ћемо покушати ријешити димњаке уз помоћ ауто-љестви, ако не будемо успјели требаће дизалице”, каже Арбутина.

Он је рекао да је у ову локалну заједницу почела стизати помоћ коју дијели Црвени крст, волонтери и ватрогасци, те да је достављена и мања количина грађевинског материјала.

“Трећи дан 10 екипа обилази терен ради евиденције оштећења. Не радимо попис штете, то ћемо радити након што буде проглашено стање елементране непогоде”, каже Арбутина.

Он је објаснио да су грађевински материјал добили од приватних предузећа, први дио хуманитарне помоћи преко приватних веза, а након тога је достављена и хуманиратна помоћ Црвеног крста и из складишта Сисачко-мославачке жупаније.

Према његовим ријечима, општина Двор је остала у сјени Глине, Петриње и Сиска те је требало два дана да се алармирају надлежне службе и упути помоћ.

“Грађани осјећају стрепњу и неизвјесност. Осим тога, доста је дезинформација на друштвеним мрежама, па не знају коме да вјерују. Има доста људи који желе помоћи, али има и дезинформација које не помажу”, каже Арбутина.

Он је рекао да су општину Двор данас посјетили потпредсједних Владе Хрватске Борис Милошевић и посланик СДСС-а у Хрватском сабору Милорад Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана