У Доњем Лапцу сутра комеморација жртвама “Олује”

Срна
У Доњем Лапцу сутра комеморација жртвама “Олује”

Загреб - Српско народно вијеће /СНВ/ позвало је грађане да сутра дођу у Доњи Лапац на комеморацију за убијене и нестале током и након акције “Олуја” 1995. године.

Комеморативни скуп ће бити одржан у 11.00 часова крај цркве Силаска Светог Духа на апостоле у Доњем Лапцу.

На скупу ће се обратити предсједник СНВ Борис Милошевић, начелник општине Доњи Лапац Илија Обрадовић и програмски директор Иницијативе младих за људска права из Загреба Никола Пухарић.

“Порукама сјећања желимо одати почаст жртвама, подсјетити на мјеста страдања, упозорити на спори процес ексхумација и идентификација, те и даље неефикасно процесуирање ратних злочина”, поручено је у саопштењу.

Из СНВ подсјећају да је Хрватски хелсиншки одбор непосредно након “Олује” у својим извјештајима објавио да је ријеч о готово 700 цивилних жртава, а да је у августу 1995. забиљежен највећи егзодус Срба из Хрватске, када је избјегло око 200.000 људи.

Предсједник СНВ-а Борис Милошевић оцијенио је како изгледа да “Олујом” рат није завршен ни након посљедњег убијеног старца, ни након паљења живих људи, ни гранатирањем колоне избјеглих, уласком Хрватске у ЕУ, већ је то била прилика за његову обнову.

“Рат никада није био присутнији и вијест о његовом крају споро путује. Још није стигла до хрватских судова, ни до саборских заступника, није стигла до хрватских школа и није стигла до свих оних који не знају шта би са собом у миру”, навео је Милошевић.

Он је нагласио да то најбоље знају дјеца српске националности која у школама морају да трпе стигму злочинаца и осјећају кривицу за његове разорне посљедице, саопштено је из СНВ-а.

Милошевић је подсјетио да се СНВ борио и бориће се за сјећање у којем ће бити мјеста за све који су страдавали или који данас трпе неправду због националне и вјерске припадности, за све оне чије су животне околности и животни смисао трајно и драстично промијењени мобилизацијом, прогоном и избјеглиштвом.

“Ми не заборављамо никога и ничије страдање, било с хрватске било са српске стране, са женске или мушке, старачке или дјечје, с војничке или цивилне стране. Ми се сјећамо свих оних којих више нема, свих њихових крајева”, поручио је Милошевић.

Он је додао да ће СНВ, ако ништа не промијени у политичком сјећању, бити дио пораза, историјског слома идеје о друштву праведности, једнакости, солидарности и мира унутар граница и на њима.

“Чињенице говоре да је током рата некадашње друштвено власништво раскомадано и да негативне посљедице транзиције данас најбоље осјећају њени губитници, да пресуда за ратне злочине над нехрватским становништвом готово да и нема, да је повратак избјеглих опструисан. Оне ће говорити и након што нас не буде било”, поручио је Милошевић.

Он каже да ће се хрватско друштво једном морати погледати у огледало, колико год се бојало властитог одраза, а што прије то боље, због слободе и једнакости сваког човјека у овом друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана