У Црну Гору стигли нови сојеви корона вируса Ерис и Форникс

ГС
У Црну Гору стигли нови сојеви корона вируса Ерис и Форникс

ПОДГОРИЦА - У Црну Гори стигли су нови сојеви корона вируса Ерис и Форникс, саопштено је из Института за јавно здравље ИЈЗ.

Лабораторије Одјељења за молекуларну дијагностику потврдиле прве случајеве инфекције подсојевима ЕГ.5.1 и ФЛ1.5.1, пише Дан.

- Обавјештавамо јавност да су лабораторије Одјељења за молекуларну дијагностику Института за јавно здравље Црне Горе потврдиле прве случајеве  инфекције изазване подсојевима ЕГ.5.1 (тзв. Ерис) и ФЛ1.5.1(тзв. Форникс), потомцима Омикрон варијанте САРС-ЦоВ-2 вируса. Црна Гора се тако придружила списку држава код којих је регистрована појава мутираних подсојева Омикрона - навели су из Института.

У Кини, САД-у, Јужној Кореји, Португалу и Шпанији биљежи се пораст преваленције оболијевања од ЕГ.5 и за очекивати је, као што је био случај и са претходним подсојевима вируса, да он у наредном периоду постане доминантан и у Црној Гори.

Код подсојева ЕГ.5.1 и ФЛ1.5.1 се десила мутација на спајк протеину, односно дијелу вируса који олакшава улазак вируса у ћелију, те стога ови подсојеви потенцијално могу избјећи имуни одговор стечен претходном природном инфекцијом или вакцинацијом и условити појачану трансмисију (довести до раста у броју обољелих).

Подаци прикупљени праћењем глобалне циркулације вируса показују да су симптоми инфекције овим подосјевима исти као код претходних варијанти вируса.

Дијагностички тестови, који се користе у здравственим установама, за сада добро препознају новорегистроване подсојеве вируса.

- До тренутка објављивања овог саопштења нема доказа који иду у прилог томе да нови подсојеви дају значајне промјене у тежини клиничке слике, односно нема доказа који иду у прилог томе да ова два подсоја вируса могу да узрокују појаву озбиљнијих форми болести или повећање смртности код инфицираних лица у односу на оне које су изазивале њихове скорије (претходне) варијанте - додали су у саопштењу.

Апел грађанима

Апел грађанима да поштују тренутно важеће мјере за заштиту здравља од САРС-ЦоВ-2 вируса (посебно обавезу ношења заштитне маске у здравственим установама и установама социјалне и дјечје заштите, као и обавезу лица која су заражена коронавирусом да носе заштитну маску (Н95 или ФФП2) седам дана од дана добијања позитивног резултата теста, уз поштовање општих противепидемијских мјера) је и даље на снази као јака препорука.

Стога, Институт за јавно здравље Црне Горе наставља континуирано да прати ситуацију везано за појаву нових подсојева корона вируса у Црној Гори и у складу са добијеним подацима редовно ће извјештавати јавност и предлагати мјере за очување здравља популације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана