У Црној Гори украдено струје за 1,1 милиона евра за шест мјесеци

Срна
У Црној Гори украдено струје за 1,1 милиона евра за шест мјесеци

ПОДГОРИЦА - Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС) обрачунао је у претходних шест мјесеци око 9,3 милиона киловатсати (кWх) неовлашћене потрошње електричне енергије, чија је вредност око 1,1 милон евра.

“Око 30 одсто је обрачунато по основу неовлашћене потрошње – крађа, док је око 6,3 милиона кWх обрачунато као неовлашћена потрошња код самовољно прикључених корисника”, објаснили су из ЦЕДИС-а, пишу подгоричке ”Вијести”.

Из компаније су поручили да ће акција сузбијања неовлашћене потрошње електричне енергије, која је започета у јулу прошле године, бити настављена и у наредном периоду на подручју свих црногорских општина. “Укупни губици у електродистрибутивном систему су у дискретном паду...притом је током претходне године преузето чак десет одсто више, односно 250 милиона кWх више електричне енергије у односу на 2020. годину”, навео је ЦЕДИС у саопштењу.

Највише губитака на дистрибутивној електромрежи, како се додаје, годинама уназад се догађа у општинама Никшић и Плужине. ”Најчешћи облици неовлашћене потрошње које уочавамо на терену су механичке интервенције на бројилу, прикључење мимо бројила и ‘шокирање’ бројила.

Да би изашли на крај с наведеним активностима, поред теренских обилазака, вршимо и стални мониторинг АММ система (систем паметних бројила) и обављамо анализу алармних стања на свим бројилима која су укључена у систем”, додали су из ЦЕДИС-а. Такође су навели да су 2021. године поднели 261 кривичну пријаву, а у прва два месеца ове године 38 кривичних пријава.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана