У Црној Гори погоршан квалитет ваздуха

Срна
У Црној Гори погоршан квалитет ваздуха

ПОДГОРИЦА- Због великог броја активних пожара на територији Црне Горе дошло је до погоршања квалитета ваздуха, што је и регистровано на мјерним уређајима у оквиру државне мреже за праћење квалитета ваздуха

Повећање концентрација ПМ10 и ПМ2,5 честица регистровано је периодично на појединим мјерним мјестима од 31. јула текуће године.

Због интензивирања пожара и повећања емисије загађујућих материја у ваздух усЉед сагоријевања биљне масе на великим површинама и на бројним локацијама, посебно у централном дијелу Црне Горе, од јуче – измјерене су високе и веома високе сатне концентрације ПМ10 и ПМ2,5 честица, на мјерним мјестима у Подгорици и Никшићу, саопштено је из Агенције за заштиту животне средине.

Како истичу, највише концентрације ПМ10 и ПМ2,5 честица измјерене су на мјерном мјесту у Блоку В у Подгорици, које данас у 7.00 часова износиле 228микрограма по метру кубном ПМ10 и 194 микрограма по метру кубном.

Апелује се на све грађане да се максимално одговорно понашају и да својим поступцима не доведу до потенцијалне могућности активирања пожара и да у периоду присуства високих концентрација загађујућих материја у ваздуху, своје активности прилагоде препорукама Института за јавно здравље.

Због високо загађење ваздуха препоручује се свима, а нарочито осјетљивим групама становништва /дјеца, труднице, стари, хронични болесници/ да смање боравак на отвореном, нарочито у близини прометних саобраћајница као и за вријеме присутног дима и магле у ваздуху, препоручује се ограничење физички захтјевних активности, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана