У Црној Гори од поноћи ступају на снагу нове мјере

Срна
У Црној Гори од поноћи ступају на снагу нове мјере

ПОДГОРИЦА- Министарство здравља Црне Горе донијело је нови сет мјера с циљем сузбијања пандемије вируса корона које ступају на снагу у поноћ и којима је предвиђена забрана изласка из станова од 22.00 до 5.00 часова и рад трговина од 7.00 до 20.00 часова.

Остају на снази опште мјере као што су правилно ношење маске и држање физичке дистанце, као и обавезно ношење маске у затвореном и на отвореном.

Забране изласка изузете су особе које обављају редовне радне задатке и пружају услуге од јавног интереса, особе које његују лица која нису способна за самосталне свакодневне животне активности, као и запослени код страних дипломатско-конзуларних представништава.

Међу изузецима су и дјеца са поремећајима из аутистичног спектра и особе које користе инвалидска колица, у пратњи једне особе, највише 60 минута, као и они који изводе кућне љубимце, највише 60 минута.

Забрањено је окупљање грађана у затвореним и на отвореним јавним мјестима, као и окупљање у објектима становања особа које нису чланови заједничког домаћинства.

Забрањене су посјете особама на болничком лијечењу у здравственим установама и у установама социјалне и дјечије заштите, као и притвореницима и особама које издржавају казне затвора у Управи за извршење кривичних санкција, осим адвокатима и судским вјештацима по одлуци суда.

Забрањено је присуство и задржавање више од четири пунољетне особе у групи на отвореном јавном мјесту, осим за оне које обављају редовне радне задатке.

Сахране умрлих и примање саучешћа обављаће се искључиво у ужем кругу породице и може им присуствовати највише десет особа.

Рад привредних друштва и предузетника који се баве трговином прехрамбених производа, као што су маркети, супермаркети, хипермаркети, биће организован од 7.00 до 20.00 часова.

Иста мјера важиће за оне који се баве трговином непрехрамбених производа и пружања услуга, као што су тржни центри, продавнице обуће и одјеће, козметички и фризерски салони и слично.

У складу са површином објекта и броја корисника, треба обезбиједити особу која ће контролисати поштовање мјера, а мора се обезбиједити и најмање 10 метара квадратних површине по купцу и ограничити број купаца у складу са тим.

И даље ће бити забрањен рад ноћних клубова/барова и дискотека, док ће остали угоститељски објекти радити од седам до 18 сати.

Стоматолошке установе су обавезне да рад организују на начин да обезбиједе систем обавезног заказивања пацијената, а у исто вријеме у чекаоници може боравити само један пацијент на 10 метара квадратних простора, уз поштовање физичке дистанце од најмање два метра.

Морају се обезбиједити средства за дезинфекцију руку пацијената на уласку/изласку из ординације, као и да сви запослени поштују процедуре рада и носе личну заштитну опрему, у складу са препорукама Института за јавно здравље и Стоматолошке коморе Црне Горе.

Остале здравствене установе су обавезне да обезбиједе да сви пацијенти носе заштитне маске, под условом да то дозвољава клинично стање пацијента, као и поштовање физичке дистанце од најмање два метра.

Образовно-васпитни рад у јавним и приватним образовно-васпитним установама обављаће се у складу са важећим препорукама Министарства просвјете, науке, културе и спорта.

И даље ће бити забрањен путнички међуградски саобраћај од петка у 22.00 до понедјељка у 5.00 часова.

Превоз путника у јавном превозу, друмском, жељезничком и поморском саобраћају, обавља се по мјерама које су и до сада важиле, као и такси превоз.

Државним службеницима и намјештеницима запосленим у државним, органима државне управе и локалне самоуправе забрањено је службено путовање у иностранство, осим у случајевима када је путовање од државног интереса, уз претходно добијену сагласност старјешине органа.

Забрањено је организовање свих ђачких екскурзија, излета, едукативних скупова и слично у иностранству.

За улазак у Црну Гору важиће мјере које су и до сада биле на снази.

Забрањено је присуство гледалаца на спортским догађајима, као и мјере предвиђене за привредна друштва и предузетнике који пружају услуге у фитнес центрима и теретанама, као и одржавање тренинга и спортских такмичења и турнира у мањим затвореним спортским објектима, осим професионалних спортиста, уз поштовање прописаних противепидемијских мјера.

Обавеза правних и физичких лица која обављају грађевинске радове је да организују рад уз поштовање епидемиолошких мјера, посебно поштујући дистанцу између запослених и других мјера заштите и здравља на раду.

Из Министарства су државним и другим органима, као и предузећима, препоручили да за радна мјеста за које процес рада то дозвољава организују рад од куће, да уведу клизно радно вријеме или да на друге начине смање комуникацију запослених.

Грађанима се препоручује да пријеподневне часове користе за набавку прехрамбених производа, трговину и друге активности које захтијевају боравак на јавним мјестима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана