У Црној Гори на провјери дипломе са факултета у региону

Агенције
У Црној Гори на провјери дипломе са факултета у региону

Подгорица - Нострификоване дипломе високошколцима који су завршили школовање на приватним факултетима у региону у Црној Гори се од јула не издају због одлуке министра просвјете Дамира Шеховића да буде пооштрена контрола добијања образовних исправа ван те земље.

Из Министарства просвјете саопштено је да су дипломе са приватних факултета у процедури и да оне захтијевају озбиљну контролу квалитета, преносе медији. Наводе да је план да се у једном дијелу промијени Закон о признавању страних образовних исправа.

- Потпуно независно од тих измјена имамо обавезу да испратимо процедуре признавања, које понекад, ако желите да их поштујете, трају - истичу из црногорског Министарства просвјете.

Према недавним подацима Министарства просвјете, око 100 диплома из региона је у претходне двије године одбијено, углавном зато што је постојала сумња да се радило о фалсификованој исправи или је исправа издата у нелиценцираној установи.

У том периоду одбијено је и признавање тридесетак диплома средњошколских установа и поднесен чак исто толики број кривичних пријава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана