У Црној Гори и министри под кредитом

Вијести
У Црној Гори и министри под кредитом

ПОДГОРИЦА - Кредитни дуг Војислава Шимуна на крају 2023. износио је 121.457,07 еура. Драгослав Шћекић претходну годину закључио са дугом од 111.082,68 еура. Без кредита само Спаић и седморо министара.

Чланови Владе дуговали су на крају 2023. године по основу кредита укупно 693.106,39 еура, док је прошлогодишња плата средовјечног члана Владе износила око 1.800 еура, показују извјештаји о приходима и имовини јавних функционера за 2023. годину објављени на сајту Агенције за спречавање корупције (АСК).

У просјеку, члан Владе је прошлу годину закључио са 22.358,27 еура дуга за кредит.

Јавни функционери дужни су по закону да пријаве своју и имовину и приходе чланова свог домаћинства до краја марта текуће за претходну годину.

Кредите немају премијер и седам министара, док за једног још није доступан извјештај.

Шестоцјфрен дуг на крају прошле године имала су само министар спорта и младих Драгослав Шћекић, те министар здравља Војислав Шимун.

Шћекић и његови чланови домаћинства су претходну годину закључили са дугом од 111.082,68 еура, од чега је 23.937,22 еура на име супруге. Министар спорта и младих је током 2023. године измирио дуговања за један готовински кредит, а још увијек отплаћује један стамбени, као и осигурање за које му је остало да плати нешто мање од 10.000 еура.

Шимунов кредитни дуг је на крају године износио 121.457,07 еура.

Министар дијаспоре Ернад Суљевић је укупно дужан 72.671,05 еура и он отплаћује три кредита, док је његов партијски шеф и потпредсједник Владе за међународне односе и министар вањских послова Ервин Ибрахимовић са члановима домаћинства има нешто више од 60.000 еура дуга по основу кредита, од чега око 40.000 отплаћује његова супруга.

Филип Радуловић, министар поморства, отплаћује стамбени кредит од ког му је на крају 2023. остало још нешто мање од 62.000 еура, док је министар правде Бојан Божовић са члановима домаћинства годину закључио са мало мање од 52.000 еура дуга по основу кредита.

Министарка европских послова Маида Горчевић дуговала је 31. децембра нешто више од 28.000 еура за стамбени кредит, а сличан износ је дужна и министарка просвјете, науке и иновација Анђела Јакшић Стојановић заједно са члановима свог домаћинства.

Јакшић Стојановић такође отплаћује стамбени кредит, док њен супруг намирује готовински. Она је морала да исплати још 16.507,31 еура, а њен брачни партнер 11.832,31 еура.

Министар одбране Драган Краповић је претходну годину завршио са тачно 27.000 еура дуга за хипотекарни кредит.

Нешто мање од Краповића отплаћују министри који долазе из Албанског форума. Потпредсједнику Владе за економску политику и министару економског развоја Нику Ђељошају је остало 26.377 еура кредитног задужења на крају 2023. године, а његовом партијском колеги и министру јавне управе Марашу Дукају 26.692 еура. Обојица отплаћују готовинске кредите.

Министарка туризма Симонида Кордић је у претходној години имала два готовинска кредита, а годину је завршила са нешто више од 20.000 еура дуга.

Кад је ријеч о министру унутрашњих послова, Данилу Шарановићу, он је на крају године имао 321,75 еура кредитног задужења, али је његова супруга имала 17.770,00 еура дуговања. Она отплаћује готовински кредит од 20.000 еура, док Шарановићев дуг представља куповину на рате нечега што је коштало 594 еура и биће отплаћено у току ове године.

Министар дијаспоре Мирсад Аземовић није имао дуговања на крају прошле године, али је његовој супрузи остало да отплати још 12.400,00 еура потрошачког кредита.

Најраније започети кредит има Новица Вуковић. Министар финансија се кредитно задужио 2009. године и отплатиће га у року од годину дана од дана подношења извјештаја. За отплату овог стамбеног кредита, Вуковићу је било преостало још 4.376,45 еура дуга, а осим њега има и један готовински за који треба да плати 7.808,91 еура.

Седам чланова Владе је 2023. годину завршило са дуговањима до 10.000 еура.

Министар екологије, одрживог развоја и развоја сјевера Дамјан Ћулафић прошлу годину завршио је са једним рефинансирајућим кредитом за који му је било остало да исплати још 8.000 еура, а министарка саобраћаја Маја Вукићевић са два готовинска за које је морала да отплати нешто више од 7.000 еура.

На крају 2023. године потпредсједник Владе за инфраструктуру и регионални развој Милун Зоговић је имао активна два потрошачка кредита и укупан дуг за њих 5.815 еура. Према подацима из извјештаја, рок отплате за један од два Зоговићева кредита је 30. април ове године.

Потпредсједник Владе за вањске и европске послове Филип Ивановић дуговао је 31. децембра 4.766,49 еура од готовинског кредита који је узео прошлог августа.

Салдо потрошачког кредита министарке рада, запошљавања и социјалног дијалога Наиде Нишић износио је 3.500 еура, а потпредсједника Владе за политички систем, правосуђе и антикорупцију Мома Копривице нешто више од 3.000 еура. Он отплаћује два потрошачка кредита, док му је за потребе куповине на рате остало 48,50 еура дуга. Уколико од тренутка подношења извјештаја није дошло до репрограма, један кредит и отплата на рате би требало да су завршени у јуну.

И потпредсједник Владе за безбједност, одбрану, борбу против криминала и унутрашњу политику Алекса Бечић је пријавио куповину на рате, за потребе којих је остао дужан нешто више од 1.500 еура. Он је имао четири дуговања по овом основу, а по плану отплате три би требала бити закључена у 2024. години.

Потпредсједник Владе за образовање, науку и односе са вјерским заједницама Будимир Алексић се није у претходној години кредитно задуживао, али је измирио једно дуговање започето 2019. године.

За министра без портфеља Милутина Буторовића још увијек нису објављени подаци на сајту АСК-а, али рок за предају извјештаја од 30 дана од ступања на функцију још није истекао.

За остале чланове Владе који су то постали након реконструкције подаци су доступни јер су и прије тога обављали јавне функције. Актуелни министар правде Бојан Божовић је био државни секретар у Министарству правде, људских и мањинских права, док су остали били посланици.

Садашња Влада формирана је у октобру прошле године након парламентарних избора који су одржани у јуну. За премијера је изабран Милојко Спајић из Покрета Европа сад, а сем његове партије, у извршну власт су ушли и представници Демократа, Социјалистичке народне партије, ЦИВИС-а и албанских мањинских странака. Након реконструкције, мјеста у Влади су добиле и партије некадашњег Демократског фронта, односно Бошњачке странке.

Премијер и седам министара немају пријављене дугове. Премијер Милојко Спајић, министар социјалног старања, бриге о породици и демографије Дамир Гутић, министарка културе и медија Тамара Вујовић и министар просторног планирања, урбанизма и државне имовине Славен Радуновић нису имали пријављен кредит на крају 2023. године.

Ову годину су “без минуса” дочекали и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимир Јоковић, министар енергетике Саша Мујовић, министар рударства, нафте и гаса Адмир Шахмановић, као и министар људских и мањинских права Фатмир Ђека, пишу Вијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана