У Црној Гори црвени метеоаларман, МУП упозорио на могуће пожаре

Танјуг
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА- На подручју Црне Горе проглашен је црвени метеоаларм, јер ће од данас подручје те државе бити под снажним утицајем топлог тропског таласа који у појединим дијеловима доноси високе тропске температуре ваздуха и преко 40 степени Целзијуса .

Како је саопштено из Завода за хидрометеорологију, температуре ваздуха ће бити знатно изнад просјечних за ово доба године у појединим местима очекује се обарање дневних температурних рекорда.

У најтоплијим дијеловима на ширем простору Подгорице и Даниловграда, очекује се да ће температура ваздуха достизати и прелазити 40 степени.

Температуре више од 40 степени најављене су на подручју Подгорице и Даниловграда.

Директорат за заштиту и спашавање МУП-а послао је упозорење свим учесницима у систему заштите и спашавања и указао на потребу подизања оперативне спремности.

“Ова метеоролошка ситуација, између осталог, наредних дана условиће интензивно сушење површинске и ниске вегетације и тиме створити врло висок до екстремно висок индекс опасности од пожара (FWI) што указује на врло висок до екстремно висок ризик од пожара (wildfire) на отвореном простору (FWI око 50-60)”, наводи МУП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана