У центру Загреба графит Слава Украјини са усташким У

Танјуг
У центру Загреба графит Слава Украјини са усташким У

ЗАГРЕБ - У ширем центру Загреба снимљено је више графита с украјинским поздравом, међу којима је и један с усташким стилизованим словом “У” у називу Украјине, пише портал хрватског недељника Новости.

“Од проскрибованог поздрава налик усташком ''За дом спремни'', поздрав ''Слава Украјини'' и одговор ''Слава херојима'' у само неколико дана постао је практично знак легитимације и симбол подршке Украјини након почетка руског напада. Њиме се служе и украјински предсједник Володомир Зеленски и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, као и хрватски премијер Андреј Пленковић који је у парламенту зарадио унисони аплауз када га је изговорио”, пише портал.

Прије него што је “легализован” њиме се служила украјинска десница, прије свих припадници Азова и Десног сектора, а због њега је хрватски фудбалер Домагој Вида прије само четири године морао да се извини руском народу, док је бивши репрезентативац и члан штаба Огњен Вукојевић избачен са Светског првенства, подсјећа портал.

Вукојевића је, додаје се, Фифа казнила са 12.800 евра, уз упозорење да ће, ако се тако нешто понови, сносити пуно строже санкције.

“Данас је поздрав пожељан, а Русија избачена с Фифиних такммичења, као и осталих спортских и друштвених манифестација, као и економских и политичких организација. Нова украјинска власт тврди да је поздрав био без разлога проскрибован, да је уведен почетком 20. вијека као поздрав домовини”, пише портал.

Истиче, да историчари пак тврде да овај поздрав потиче из Првог свјетског рата, када су се јединице Украјинске Народне Републике бориле против Русије, на страни њемачких и аустроугарских војника.

Масовно се, кажу, почео користити касније као поздрав Организације украјинских националиста, а додатно су га популаризовале присталице десничарског вође Степана Бандере који су му додали и фашистички поздрав руком и одговор “Слава херојима”.

Под њим су чланови радикалних десничарских организација починили злочине над више десетина хиљада људи почетком 40-их година, прије свих Јевреја и Пољака, укључујући жене и дјецу.

У вријеме СССР-а био је забрањен, да би се касније на велика врата вратио у употребу, пише портал недељника Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана