У близини остатака православне цркве постављен знак ''Наша црква'' исписан на албанском и енглеском језику

Срна
Foto: kosovo-online.com

БЕОГРАД- Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију изразила је данас забринутост јер су непознате особе у близини остатака православне цркве у селу Суво Грло код Србице поставиле знак на којем, на албанском и енглеском језику, пише "Наша црква".

"Иако у овом тренутку није јасно да ли је реч о нечијој самоиницијативној провокацији, или званичној кампањи Приштине, упозоравамо на то да је, након угрожавања манастира Високи Дечани и текста на једном албанском порталу у којем се Пећка патријаршија назива албанском црквом, свакако реч о још једном грубом нападу на српску верску и културну баштину на Косову и Метохији", саопштено је из Канцеларије.

У саопштењу је указано да је ријеч о остацима цркве коју Срби из Сувог Грла и даље посјећују у обредне сврхе, односно, како је наведено, о живом мјесту молитве и богослужења.

"Управо су они, са разлогом, поделили са нама забринутост због овакве провокације", истакли су из Канцеларије.

Из Канцеларије су подсјетили да се широм Косова и Метохије налазе небројене српске цркве и остаци некадашњих српских православних сакралних објеката који свједоче о хришћанском и српском карактеру Космета.

"Никоме неће бити дозвољено да насиљем, грубим историјским фалсификатима и јефтиним провокацијама поништи векове српског трајања на тим просторима", поручили су из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

У саопштењу је наведено да ће Канцеларија, о овом, као и свим сличним инцидентима у претходном периоду, обавијестити надлежне међународне институције, борећи се досљедно за слободу вјероисповијести и права Српске православне цркве на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана