У Београду сутра парастос за страдале Србе у Западној Славонији

Срна
У Београду сутра парастос за страдале Србе у Западној Славонији

Београд - У Цркви Светог Марка у Београду сутра ће бити служен парастос поводом 21 године од страдања Срба у Западној Славонији у хрватској војној агресији "Бљесак".

У саопштењу из Удружења породица несталих и погинулих лица "Суза" наводи се да ће вјерски обред, који је до сада увијек био одржаван 1. маја - на дан масовног прогона и убиства западнославонских Срба бити уприличен раније због Васкрса, који ове године пада на тај дан.


"С обзиром на то да се тужна годишњица овај пут поклапа са најрадоснијим хришћанским празником - Васкрсом, није било могуће организовати парастос тог дана, као ни у целој Цветној недељи", појашњено је у саопштењу.

Парастос ће почети у 11.00 часова.

Хрватске војне, паравојне и полицијске снаге под руководством Фрање Туђмана 1. маја 1995. године спровеле су акцију етничког чишћења на територији Западне Славоније, која је била у саставу тадашње Републике Српске Крајине и налазила се под заштитом УН.

За само 36 часова протјерано је око 15.000 Срба, 283 их је убијено или нестало, међу којима 57 жена и деветоро дјеце.

Хрватски генерали коју су руководили акцијом "Бљесак" и "Олуја" Анте Готовина и Младен Маркач били су првом пресудом Хашког трибунала проглашени кривим за злочине почињене у Западној Славонији и Книнској Крајини, али су другостепеном пресудом ослобођени сваке одговорности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана