У Београду слиједи састанак о подјели 51 некретнине

Срна
У Београду слиједи састанак о подјели 51 некретнине

Београд - Сљедећи састанак представника бивших република СФРЈ о сукцесији имовине некадашње државе биће одржан у Београду, како би се договорили о подјели 51 некретнине вриједне више од 110 милиона долара, јавила је Радио-телевизија Србије /РТС/.

Како се наводи, бивша СФРЈ имала је 123 некретнине широм свијета које је користила за дипломатско-конзуларна представништва, од којих су до сада између држава насталих распадом бивше заједничке земље подијељене 72 некретнине.


"Наш је интерес да што је могуће пре окончамо Анекс Б и да једноставно изађемо са једном чистом ситуацијом да и ми попишемо у пуној мери своју имовину, да направимо своје планове управљања, одржавања, коришћења, продаје, куповине, мањих замена - има ту разних модела", рекао је за РТС генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић.

Подјела имовине коју је посједовала Југославија прецизирана је кроз седам анекса: покретна и непокретна имовина, дипломатска и конзуларна имовина, финансијска потраживања и дуговања, архив, пензије, дуговања и приватна својина.

У Анексу Б највише се одмакло, при чему је од подијељених објеката Србија добила 30, Хрватска 18, Словенија и БиХ по 10, а Македонија четири објеката.

Још се чека подјела 51 некретнине, јер имовинско-правна питања са државама у којима се оне налазе нису ријешена.

Спорни су објекти и земљиште у Адис Абеби, Њу Делхију, Москви, при чему Одаловић наводи да је Србија инсистирала да се Москва и Њу Делхи посебно третирају због реципроцитета.

Како је објаснио, Србија је на основу споразума који су били потписани дала одређене објекте у Београду и једној и другој страни и сада инсистира на реципроцитету, односно да се узме у обзир оно што је дала другима.

Амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић рекао је за РТС да комитет за сукцесију ради на принципу потпуног консензуса тако да ништа није договорено док сви нису пристали на одређен договор, "тако да БиХ нити може ишта више да буде задовољна од других нити мање задовољна".

За укупно пет некретнина - двије у Њујорку и по једна у Њемачкој, Јапану и Швајцаркој, државе сукцесори договорили су да се оне продају, а посао продаје повјерен је једном америчком агенту за некретнине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана