У Београду сахрањен епископ западноевропски Лука

Srna
Foto: Eparhija zapadnoevropska

БЕОГРАД - Епископ западноевропски Лука сахрањен је данас на гробљу манастира Ваведења Пресвете Богородице у Београду, у присуству архијереја Српске православне цркве предвођених Његовом светошћу патријархом српским Порфиријем.

Патријарх Порфирије предводио је заупокојену литургију у храму Ваведењског манастира на Топчидеру, а потом и опијело.

Епископ Лука преминуо је 17. децембра у Паризу, а епископ браничевски Игнатије у бесједи је напоменуо да је овај растанак привременог карактера.

"То је и блаженопочивши веровао јер тако нам је Господ обећао, за кога смо сви везани, а то је да и ако умремо, да се не бојимо, јер ће нас васкрснути у посљедњи дан", навео је владика Игнатије.

Он је напоменуо да је човјек слабо биће, које се, тражећи сигурност, често се везује за материјалне ствари које су пролазне и лажна нада, те да је једина нада вјера у Господа, јер он једини има живот вјечни.

"Наравно, смрт је трагедија и зато је у ствари Господ дошао да нас спасе, смрћу својом да нам дарује живот, зато што нико од људи не може ову трагедију избећи", истакао је владика.

Епископ западноевропски Лука /Ковачевић/ је рођен 30. октобра 1950. године у Пискавици код Бањалуке. Богословију Света Три Јерарха завршио је у манастиру Крки 1971. године, а студије теологије 1982. године на Институту Светог Сергија у Паризу.

Замонашен је 26. јуна 1976. године, а исте године на празник Светог пророка Јелисеја рукоположен је у чин јеромонаха од стране епископа аустралијско-новозеландског Николаја.

Свети Архијерејски Сабор Српске православне цркве, на свом редовном засједању 1992. године, изабрао је архимандрита Луку за епископа аустралијско-новозеландског, а хиротонисао га је патријарх српски Павле.

Године 1997. године изабран је за епископа западноевропског са сједиштем у Паризу, а уједно је обављао дужност администратора епархије аустралијско-новозеландске све до 1999. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана