У акцији стерилизације мачака учествује осам амбуланти

СРНА
У акцији стерилизације мачака учествује осам амбуланти

ПУЛА- У пројекту стерилизације мачака у Истри "Ухвати, стерилиши и врати", који спроводи ријечко Удружење "Мијау", учествује осам амбуланти, а званично акција стерилизације/кастрације трајаће до краја фебруара.

"Глас Истре" пише да ће неки ветеринари акцију вјероватно продужити до краја марта, па је веома важно да сви заинтересовани на вријеме резервишу термин за своје љубимце.

Сви грађани Истре имају прилику стерилисати једну или више мачака с великим попустом, у осам ветеринарских амбуланти широм Истре. Цијена захвата је од 20 до 30 евра за мужјаке, те од 33 до 37 евра за женке, зависно од ветеринарске амбуланте и полу мачке.

Акција у Истри почела је 15. јануара.

Пројекат "Ухвати, стерилиши и врати" спроводои се превентивно већ 20 година по угледу на пројекте из свијета.

Из Удружења моле локалне управе у Истри, ако имају станишта мачака и грађане који их хране, да судинансирају стерилизације мачака, а да грађане искористе као волонтере. Локална заједница је по Закону дужна да издвоји средства за стерилизацију невласничких мачака.

Циљ акције је да се контролише популација мачака и њихово размножавање, а из Удружења подсјећају да у Хрватској не постоје азили за мачке и њихово збрињавање, што редставља велики проблем.

По Закону о заштити животиња, еутаназија здравих животиња законом је забрањена и сви они који су свјесно дозволили окоте својих љубимаца, дужни су збринути легла својих животиња или их стерилисати/кастрирати.

Ветеринарске амбуланте у Истри које учествују у акцији: Ветеринарска амбуланта Ровињ, Ветеринарска Болница Пореч, Ветеринарска амбуланта Вет-центар Пореч, КиК Умаг, Приватна ветеринарска пракса "ПЕТ-ВЕТ" Бузет, Ветеринарска амбуланта Лабин, Ултра вет Лабин и Ветеринарска амбуланта Пазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана