ТВ канал Арте: Отровни фашизам цвјета у Хрватској

Агенције
ТВ канал Арте: Отровни фашизам цвјета у Хрватској

Загреб - Хрватска се са документарним филмом "Десно, два, три - скреће ли Европа удесно" уписала у европску свијест као једна од чланица Европске уније у којој постоје снажни екстремистички покрети.

То се може закључити након емитовања информативног и детаљно истраженог документарца на француско-њемачком телевизијском каналу Арте.

Арте је емитовао њемачки документарни филм, који се бави популистичком и екстремном десницом у Европи, а тај се феномен приказује на основу примјера из Њемачке, Француске, Пољске и Хрватске. Призори Хрвата како с усташком иконографијом пјевају пјесме у славу усташком поглавнику Анти Павелићу на прослави "Олује" у Книну и у Чавоглавама један су од примјера у филму, а ту је и детаљан опис политичких ставова министра културе Златка Хасанбеговића, којег називају ревизионистом.

- Десница се храни страхом: у Њемачкој је то страх од избјеглица, у Мађарској од Рома, у Француској од муслимана, у Хрватској од Срба - написао је утицајни њемачки "Зидојче цајтунг", који као радикалне тенденције у Хрватској истиче "пјевање фашистичких пјесама и продају нацистичких симбола" приликом прославе "Олује".

Као кад би неко у Берлину на празник прошао са свастиком, коментар је књижевника Славенке Дракулић.

Издваја се и да је предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић била "отворено присутна на скупу у Книну, на којем је било усташовања" те да је нова власт земљу скренула удесно. Осим ње, у филму се појављују предсједник ХЧСП-а и замјеник предсједника Сабора Иван Тепеш, те шеф Младежи ХЧСП-а Франо Чирко. Ауторима њемачког филма чудно је да се на концертима кантаутора Марка Перковића Томпсона могу видјети и бројни представници цркве.

- У Хрватској се види све више фашизма на улицама, то се отворено изражава и толерише - истиче се уз снимке зидова с усташким симболима и дјеце с усташким капама.

У филму је прича из Хрватске само један од негативних примјера из Европе. У првом плану филма је један пар: она има на глави црну беретку, знакови се не разазнају.

"Национални празник у Хрватској: Људи плешу на улицама Книна уз фашистичке пјесме, које су у тој земљи забрањене", стоји испод фотографије, уз текст којим је утицајни њемачки "Зидојче цајтунг" најавио емитовање документарца који носи назив: "Десно, два, три - скреће ли Европа удесно?".

Канал Арте

Француско-њемачки канал за културу Арте нема велику гледаност, но зато је и те како утицајан у интелектуалним и политичким круговима те редовно обрађиван у њемачким маинстрим медијима, који су, сасвим очекивано, објавили опширне најаве пред емитовање документарног филма, издвајајући Хрватску као "мање познату, али ништа мање забрињавајућу причу" успона екстремне деснице на политичкој сцени Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана