Тужилаштво тражи 93 године затвора због шверца кокаина из Колумбије преко Бара

Танјуг
Тужилаштво тражи 93 године затвора због шверца кокаина из Колумбије преко Бара

ПОДГОРИЦА- Специјално тужилаштво у Тирани званично је затражило казну од укупно 93 године затвора за 11 особа оптужених за шверц 485 килограма кокаина из Колумбије, преко Луке Бара до албанског града Фиера.

У питању је дрога која је заплијењена на јесен 2022. године, а допремљена је из Колумбије преко Луке Бара. Дио акције у којој је разбијена та криминална група била је и црногорска полиција, подсјећа РТЦГ.

Кокаин је транспортован из Колумбије преко Луке Пиреј, у Грчкој, до Луке Бара, у Црној Гори. Затим је копненим путем допремљен у Албанију.

Тужилаштво Албаније терети бившег локалног функционера Виктора Черванакуа и још десеторицу за трговину дрогом из Колумбије. Тужилац је предложио суду да Черванаку буде осуђен на десет година и осам мјесеци затвора.

Дрога је откривена 24. новембра 2022. године у стану Черванакуа, који је дотад био посебно претворен у лабораторију за кокаин. Тужилаштво тврди да су окривљени дјеловали на организован начин, и да би, да је дрога доспела на црно тржиште, вриједила 40 милиона еура.

Према наводима из тужилаштва, истрагом је утврђено да је кокаин након што је транспортован до Луке Бар копненим путем довезен у Албанију 19. септембра 2022. године.

-Супстанца је транспортована и сакривена у терету вјештачког ђубрива, спакованог и утовареног у контејнер, који је из Колумбије преко Луке Пиреј, у Грчкој, превезен до Луке Бара у Црној Гори. Терет је копненим путем у Албанију ушао 19. септембра 2022. године и након што је товар оцарињен у Тирани, превезен је у село Фракул е Мадхе, код Фиера, где је запљену наркотика извршила полиција”, саопштили су раније из албанског тужилаштва. Након доласка на одредиште овог товара, криминална група је обезбедила специјализована лица која би омогућила вађење чистог кокаина, којим би се потом трговало.

Према тужилаштву, Николин Гјолена, Клајди Вриони (алиас Клајди Кодра), Виктор Черванаку и његов син Денилсон Черванаку су људи који су створили, организовали и управљали криминалном групом за трговину дрогом из Колумбије, док су Зенел Черванку, Енџи Ферхати, Редион Меши, Јулиан Малај, Марилдо Рона, Бледар Матоши и Колумбијац Самир Росалес Родригез били су чланови ове криминалне групе. За све њих, тужилаштво тражи од две до 12 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана