Туриста погинуо на Бледу, гром ударио двије особе

ГС
Туриста погинуо на Бледу, гром ударио двије особе

ЉУБЉАНА - У невремену које је јуче погодило Словенију страдала је једна особа а више њих је повријеђено, објавили су данас званичници.

На Бледу је погинуо страни држављанин (32) када је дрво пало на њега, док је друга, старија особа, која се у том тренутку налазила са жртвом тешко повријеђена и пребачена хеликоптером у најближу здравствену установу, преноси Тв Словенија. Несрећа се догодила поред језера на пјешачкој стази између Виле Блед и Зака. 

У Мозиру, у кампу Форест Кампинг, гром је ударио у земљу у близини шатора у којима су боравиле стране породице, а двије особе су превезене у Општу болницу Цеље,  у стању шока и са лакшим повредама. Ватрогасци су апеловали на све који кампују током невремена да се повуку у зидане зграде под сигурни кров, а ако то није могуће, да се повуку у аутомобил и одвезу до чистине на којој нема шансе да падне дрвеће.

Поподневна олуја донијела је веома јаке ударе вјетра, град и ударе грома, а ватрогасци су интервенисали више од 2.200 пута, највише на Цељу, Љубљани, Крању и Марибору.

Од јутрос, ради се на уклањању оборених стабала, електричних и телекомуникационих стубова, санацији кровова, испумпавају вода из поплављених објеката и путева и  евакуацији грађана из угрожених подручја. У Цељу је невријеме са јаком кишом и вјетром однијело кров фудбалског стадиона Ждежеле.

На неколико путева широм Словеније отежан је саобраћај због обореног дрвећа, а затворени су и путеви Велење - Ползела, Мојстрана - Радовна - Горје и локални пут Церкљанска Добрава - Врховље - Туњишка Млака, док ће државни пут Церкно - Новаки бити затворен неколико дана.

У многим дијеловима земље нестало је струје, а град који је у неким дијеловима био пречника 10 сантиметара нанио је велику штету објектима, аутомобилима и пољопривредном земљишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана