Тројица малољетника побјегла док је полицајац спавао

GS
Тројица малољетника побјегла док је полицајац спавао

Малољетници притворени у службеним просторијама подгоричке полиције службенику узели картицу за отварање врата и мобилни телефон и одшетали кроз гаражу. Из Управе полиције данима не одговарају на питања “Вијести” у вези с овим случајем

Из полицијског притвора у Подгорици 1. јуна није побјегао само седамнаестогодишњи Л. Х. (2006), који је потом осумњичен за тешко убиство, већ још два малољетника, В. З. и Б. З., незванично сазнају “Вијести”.

Према истим информацијама они су том приликом од службеника полиције подгоричког Одјељења безбједности (ОБ) украли мобилни телефон и службену картицу и несметано се удаљили из зграде.

Исти извор наводи и да су могли, да су хтјели, да омогуће и другим притвореницима да напусте службене просторије ОБ.

Из Управе полиције (УП), на чијем је челу Никола Терзић, раније су “Вијестима” потврдили бјекство Л. Х. и казали да ће због тога један службеник те институције дисциплински одговарати. Нису одговорили и на додатна питања редакције у вези са бјекством и друга два малољетника. Упит је послат 28. августа.

Руководилац Основног државног тужилаштва (ОДТ) у Подгорици Душко Милановић јуче је казао “Вијестима” да “у овом тужилаштву засад није формиран предмет у вези са поступањем полицијских службеника у односу на млдб. Л. Х., В. З. и Б. З., а поводом њиховог бјекства из просторија за задржавање УП ОБ Подгорица”.

Како је “Вијестима” испричао незванични извор, у вријеме бјекства, Л. Х. се налазио у једној, а друга два малољетника, В. З. и Б. З., у другој притворској просторији. Један од њих је, постављајући “лоповску”, помогао другоме да изађе кроз отвор за вентилацију, након тога је са друге стране отворио и просторију у којој је био са цимером и ову у којој је Л. Х.

Пошто су изашли из притворских соба, наводи исти извор, они су од службеника полиције, који је спавао, узели мобилни телефон и картицу која омогућава откључавање врата. Потом су, наводи извор “Вијести”, кроз гаражу изашли и тако напустили зграду Управе полиције.

Три малољетника, како је незванично речено редакцији, познају се од раније и заједно су вршили и кривична дјела - крађе.

Л. Х. је, по бјекству из притвора 1. јуна, пет дана касније лишен слободе, под сумњом да је починио кривично дјело тешко убиство. Леш седамдесетдвогодишње Ф. Б. пронађен је 6. јуна на Врелима рибничким, у насељу Коник, у Подгорици, а истог дана полиција је обавијестила јавност да је ухапсила старијег малољетника због сумње да је починио тај злочин.

Из УП су тада саопштили да су их о беживотном тијелу старије женске особе обавијестили грађани. Јавност није информисана ни да је Л. Х. пет дана прије него је нађен леш старице, био у притвору због другог кривичног дјела и да је и побјегао из притворских просторија.

Случај је у јавност доспио након што се Л. Х. самовољно удаљио из Центра за дјецу и младе “Љубовић”, гдје је, због кривичног дјела тешко убиство, по истеку притвора 60 дана, а до окончања припремног поступка, смјештен по рјешењу Вишег суда.

“Вијести” су, имајући увид у списе суда, сазнале да је суд, при изрицању привремене мјере смјештања у “Љубовић” био у сазнању да је Л. Х. прије убиства старице био лишен слободе и да је побјегао из притворских просторија у Подгорици. Није, међутим, било познато и када се то тачно десило у односу на убиство. “Вијести” су тада упутиле питања, након чега је Управа полиције потврдила наводе о бјекству и прецизирала да је Л. Х. из притвора побјегао 1. јуна.

Тада су рекли и да је малољетник у службеним просторијама боравио због другог кривичног дјела и да је, због бјекства Л. Х., против једног службеника покренут поступак због теже повреде службене дужности. Нису, међутим, ниједном споменули да су истог дана, с тим малољетником полицији побјегла и два његова вршњака.

Из Министарства унутрашњих послова (МУП), на чијем је челу Филип Аџић, прије два дана рекли су “Вијестима” да је Одјељење за унутрашњу контролу полиције покренуло поступак утврђивања одговорности због бјекства Л. Х. из полицијског притвора у Подгорици. Казали су и да инспектори тог сектора МУП-а истовремено повјеравају и поступање полиције, након захтјева за помоћ управе “Љубовића”, гдје је малољетник, након што је осумњичен за тешко убиство, био смјештен, па побјегао.

Л. Х. је након тог бјекства починио још једно кривично дјело - тешка крађа, а након што је послије тродневне потраге ухваћен, одређен му је притвор у трајању 30 дана.

Због бјекства малољетног лица из притворских просторија, детаље и у којем је смислу цијењена одговорност полицијског службеника, од УП тражио је и Савјет за грађанску контролу рада полиције.

У вези са поступањем полиције “Вијести” су упутиле захтјев за слободан приступ информацијама и тражиле увид у сву документацију која се односи на догађај од 1. јуна, као и документацију у свим поступцима који су се водили, односно који се воде код МУП-а и/или Управе полиције у односу на службеника који је, према УП, једини одговоран за бјекство малољетника из притвора.

За тешку крађу предлаган затвор
Из ОДТ Подгорица јуче су казали “Вијестима” да је у том тужилаштву против малољетних Л. Х., В. З. и Б. З. формиран предмет “због основане сумње да су извршили продужено кривично дјело тешка крађа”.

“Наведена лица су по налогу поступајућег тужиоца лишена слободе, након чега је предложено суду да им одреди притвор. Ово тужилаштво је дана 4. 7. 2023. године Основном суду у Подгорици против наведених лица поднијело предлог за изрицање казне малољетничког затвора”, наводи се у одговору “Вијестима”.

У вријеме изрицања тог предлога, Л. Х. је био у притвору због сумње да је починио кривично дјело тешко убиство. Према информацијама редакције, друга два малољетника у то вријеме била су у бјекству, преносе Вијести.ме

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана