Три случаја повреде разграничења на мору између Хрватске и Словеније

Срна
Три случаја повреде разграничења на мору између Хрватске и Словеније

Загреб - Хрватска полиција забиљежила је данас три случаја повреде линије разграничења на мору, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Хрватске.

"О свим повредама линије разграничења МУП ће обавијестити Министарство иностраних и европских послова", навели су из МУП-а Хрватске.

Два дана након одлуке Арбитражног суда у Хагу о граничном спору коју Хрватска не признаје, словеначки полицијски бродови су, како пишу хрватски медији, данас три пута ушли у хрватско море.

Рибар Данило Латин рекао је за Хину да је у Пиранском заливу данас дошло до "блиског вербалног сусрета" између хрватске и словеначке поморске полиције.

"Словеначка полиција је данас упозорила два хрватска рибарска бродића која су испловила до досадашње линије разграничења у Савудријској вали /хрватски назив за Пирански залив/, али стање је мирно", рекао је Латин.

"Вијести.хр" пишу да је један од рибара, након што их је полицијска патрола упозорила да се налазе у словеначким територијалним водама, одвратио да су то хрватске воде.

Након што је стигла и хрватска полиција, рибари су наставили полагати мрежу.

Арбитражни суд пресудио је да Словенији припадају три четвртине Пиранског залива, а Словенија је добила и слободан пролаз кроз дио хрватског мора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана